Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.07.2013

Administraţia ZEL Bălţi va crea un Centru de instruire tehnică după modelul german

Administraţia ZEL Bălţi va crea un Centru de instruire tehnică după modelul german

După cum informează serviciul de presă al Ministerului Economiei, un Centru de instruire tehnică activă, situat în orașul Strășeni, va instrui anual peste o mie de muncitori calificați și circa 100 de manageri operaționali pentru companiile industriale rezidente ale Zonei Economice Libere Bălți, inclusiv sub-zona Strășeni, dar și pentru alte companii care vor dori să participe la noul sistem de instruire. 

Centrul urmează a fi creat la inițiativa Ministerului Economiei, în parteneriat cu Universitatea tehnică din Ilmenau și Academia de meserii „Eisenach” din Germania, cu participarea Administrației Zonei Economice Libere Bălți și a companiilor rezidente ale acesteea.

În cadrul unei întrevederi cu reprezentanții celor două instituții de învățământ din Germania, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a subliniat că instruirea specialiștilor în meseriile solicitate de piața muncii este o problemă foarte actuală în special în condițiile interesului sporit al investitorilor industriali de a delocaliza producții în Republica Moldova. „Centrul de instruire din Strășeni va fi un proiect pilot și vrem să-l tirajăm și în alte regiuni ale țării. Totodată, acesta ar putea fi un prototip pentru reforma întregului sistem de educație vocațională din Republica Moldova, inițiat de Ministerul Economiei și Ministerul Educației”, a declarat Valeriu Lazăr. El a reiterat că Ministerul Economiei se va implica deplin în constituirea Centrului de instruire, oferind suport informațional, juridic, administrativ.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, Centrul de instruire tehnică activă (CITA) va îmbunătăți pregătirea și formarea tinerilor și a muncitorilor, totodată, va dispovăra administrativ întreprinderile care își vor externaliza serviciile de instruire a angajaților.
La baza creării CITA va fi conceptul de instruire trială presupune participarea statului, a instituției educaționale și a companiilor private în procesul educațional. De menționat că utilajele pentru instruirea practică vor fi oferite de companii și vor fi identice cu cele la care cursanții vor munci ulterior, companiile participând activ și la programul de studii, adaptat la necesitățile concrete ale fiecărei întreprinderi.

Potrivit administratorului ZEL Bălți, Marin Ciobanu, Centrul de instruire va avea și un cămin cu 25 de locuri, care va putea găzdui studenți și de la întreprinderi din alte regiuni ale țării. Procesul de instruire va fi structurat în trei niveluri educaționale, numite „rute de pregătire profesională”. „Ruta directă de profesionalizare” presupune pregătirea muncitorilor calificați, realizată prin intermediul și cu suportul întreprinderilor rezidente în ZEL ”Bălți” și nerezidente, dar beneficiare ale serviciilor CITA. „Ruta progresivă de profesionalizare”, ciclul inferior, presupune pregătirea managerilor operaționali și funcționali în cadrul Academiei de Meserii, parte a Centrului de instruire, proces de studiu organizat în parteneriat cu Universitatea Tehnică Ilmenau din Germania. „Ruta progresivă de profesionalizare”, ciclul superior, prevede pregătirea managerilor de top, realizată prin colaborarea cu Universitatea Tehnică din Moldova. În cadrul acestui nivel, câte șase masteranzi ai UTM vor trece stagii de profesionalizare de jumătate de an în Germania, inclusiv la întreprinderi.

Aceste etape relaționează cu nivelurile de calificare ale Clasificării Internaţionale Standard a Educaţiei UNESCO (ISCED-1997). Evaluarea şi certificarea absolvenţilor CITA ZEL ”BĂLȚI” va fi realizată de o comisie mixtă din care vor face parte lectori de la catedrele de profil ale UTM, reprezentanți ai administrației companiilor rezidente în ZEL ”BĂLȚI”, specialiști ai Ministerului Educației.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus