Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-02/uniunea-euopeana-aloca-10-milioane-euro-pentru-sus-inerea-imm-din-arile-parteneriatului-estic-30427.html
Data: Jul 2, 2013 (22:54)

Uniunea Euopeană alocă 10 milioane euro pentru susținerea ÎMM din țările Parteneriatului Estic

Comisia Europeană a adoptat ieri, 1 iulie, un program pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), precum și comerțul în țările din regiunea Parteneriatului Estic.

"Vecinii noștri de Est au fost grav afectați de criza economică. Întreprinderile mici și mijlocii pot juca un rol cheie în crearea locurilor de muncă și creșterea economică, deoarece aceștia răspund rapid la oportunitățile create de piața economică din regiune. Prin urmare, este angajamentul nostru de a susține întreprinderile mici și mijlocii din regiunea Parteneriatului Estic", a declarat Comisarul pentru extindere și politică de vecinătate, Štefan Füle.

În calitate de inițiativă a Parteneriatului Estic, Programul acoperă următoarele activități:

Suportul acordat instituțiilor țărilor partenere pentru a pune în aplicare și a implementa reforme politice și legislative în susţinerea IMM-urilor. Această activitate se va baza pe evaluarea finanțată de UE, realizată în 2012, cu privire la progresele înregistrate privind punerea în aplicare a activităţilor întreprinderilor mici din țările Parteneriatului Estic, care au arătat că practicile variază de la o țară la alta, dar, în general, sunt necesare îmbunătățiri în toate domeniile (de exemplu, cadrul de reglementare și elaborarea a politicilor, accesul la finanțare, achizițiile publice, antreprenoriatul femeilor de afaceri, economia ecologică, etc).

Extinderea proiectului Invest-Est, care sprijină organizațiile de susţinere a afacerilor în țările Parteneriatului Estic și promovează oportunitățile comerciale între companiile europene și Parteneriatul Estic. Proiectul va fi implementat print intermediul colaborării celor trei organizații europene de reprezentare în afaceri - Eurochambers, Business Europe și EUAPME (Union européenne de l'Artisanat et des Petites et Moyennes Entreprises).

Consolidarea auditului și capacitatea de raportare a IMM-urilor pentru a îmbunătăți accesul acestora la finanțare în țările Parteneriatului Estic. Această activitate reflectă un program similar implementat cu succes în Balcanii de Vest, de către Centrul pentru Reforme de Raportare Financiara, parte a Băncii Mondiale.

Valoarea totală a noului program de susținere pentru țările Parteneriatului Estic este de 10 milioane euro, iar proiectul urmează a fi început în a doua jumătate a acestui an.

De la lansarea sa în 2010, proiectul de investiții din Europa de Est a susținut peste 100 de reprezentanți ai asociațiilor de business și a oferit instruire 200 de reprezentanți ai IMM-urilor. De asemenea, mai mult de 150 de IMM-uri din regiune participă la târguri europene, iar în cele 6 țări ale Parteneriatului Estic sunt organizate conferințe de investiții cu scopul de a atrage investitori europeni și parteneri comerciali din regiune.