Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-02/comitetul-de-supraveghere-a-programului-pare-11-a-aprobat-25-de-cereri-noi-de-finan-are-a-afacerilor-30405.html
Data: Jul 2, 2013 (17:29)

Comitetul de supraveghere a Programului PARE 1+1 a aprobat 25 de cereri noi de finanțare a afacerilor lansate de migranții moldoveni reveniți în țară

Potrivit Ministerului Economiei, Comitetul de supraveghere a Programului PARE 1+1 a aprobat 25 de cereri noi de finanțare a afacerilor lansate de migranții moldoveni reveniți în țară sau de rudele acestora. Suma cumulativă a finanțării este de 4,5 mil. lei, care vor atrage investiţii în valoare de  12,28 mil. lei.

În cadrul ultimului apel, desfășurat în perioada 16 mai - 14 iunie a.c., Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a colectat 28 de cereri de finanţare nerambursabilă.

Dintre acestea, cinci întreprinderi planifică investiții în activități de producție în domenii ca producerea de combustibili din biomasă solidă, mobilă, palete și ambalaje din lemn. Nouă întreprinderi planifică afaceri în domeniul serviciilor, printre care reparația cazangeriilor, tipografie, instalarea pardoselilor, servicii stomatologice etc. Alte 10 afaceri vor fi lansate în sectorul agricol și prevăd procurarea tehnicii agricole, construcția de sere sau ferme zootehnice, sau activități de apicultură.  De asemenea, au fost depuse cereri de finanțare în domeniul construcțiilor și de dezvoltare a unei pensiuni agro-turistice.

În total, pe parcursul I semestru 2013, ODIMM a înregistrat 127 cereri de participare la Program, depuse de lucrătorii migranţi şi rudele acestora. În perioada de referinţă, au fost derulate 7 cursuri de instruire, la care au participat 120 persoane. Seminarele sunt desfăşurate pe module, cu o durată totală de 50 de ore academice (10 zile lucrătoare) şi includ tematici ca înregistrarea unei afaceri, management, marketing, contabilitate, planificarea afacerii etc.

În perioada 7 februarie – 15 martie curent, au fost înregistrate 76 cereri de finanţare nerambursabilă, 66 din ele fiind acceptate de Comitetul de Supraveghere. În rezultat, la data de 29 aprilie au fost semnate 66 contracte de finanţare nerambursabilă, care vor atrage investiţii totale de 46,1 mil. lei, suma granturilor planificate reprezentând 12,1 mil. lei.

În profil teritorial, cel mai activ au aplicat la Programul PARE 1+1 întreprinderile din Regiunea de dezvoltare Centru, fiind depuse cereri din raioanele Hâncești, Ialoveni, Anenii Noi, Strășeni, Șoldănești și mun. Chișinău, urmată de Regiunea de dezvoltare Sud cu raioanele Cimișlia, Ștefan-Vodă și Cahul. În această perioadă doar două întreprinderi din Regiunea de nord – Bălți și Soroca – au depus cereri de finanțare în cadrul Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1.

Reamintim că, pentru anul curent, Programul PARE 1+1 are un buget de 32 de milioane de lei, destinați acordării de granturi în mărime de 50% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 200 mii lei. O componentă importantă a Programului o reprezintă cursurile de instrurie antreprenorială a migranților și a rudelor de gradul I ale acestora, precum și asistarea gratuită a antreprenorilor la iniţierea afacerii, inclusiv în elaborarea business planurilor. Mai multe detalii despre Programul PARE 1+1 pot fi găsite pe site-ul  ODIMM.