Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.06.2013

Ministerul Economiei a majorat prognoza creşterii economice în anul curent până la 4%

Ministerul Economiei a majorat prognoza creşterii economice în anul curent până la 4%

Ministerul Economiei a revizuit prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2014-2016, elaborată în luna martie. Modificarea în cauză a fost determinată de datele privind evoluţia economiei naţionale în trimestrul I 2013, modificarea prognozei producţiei agricole de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi consultările cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), misiunea din luna iunie curent.

Astfel, Produsul intern brut pentru anul 2013 se estimează în sumă de 96,9 mild. lei, cu o creştere reală comparativ cu anul 2012 de 4%. O influenţă pozitivă mai mare asupra creşterii PIB va exercita agricultura – numai din contul acestui factor se aşteaptă majorarea PIB cu circa 2,2%.

Se estimează că Produsul intern brut în anii 2014-2016 va evolua cu o rată medie de circa 4,7% creştere reală anuală. Vor avea loc şi unele schimbări în structura PIB. Şi anume, în ce priveşte structura PIB pe resurse, va creşte ponderea industriei – de la 13,8% (în anul 2013) pînă la 14,9% (în anul 2016), a construcțiilor – de la 3,6% la 3,8% şi a comerţului interior – de la 13,5% la 13,8%. De asemenea, în ce priveşte PIB pe categorii de utilizări, din cauza cererii interne şi externe relativ slabe, se va diminua ponderea consumului final – de la 115,4% pînă la 108,7% şi a exportului net – de la -39,5% la -34,3%.

 La elaborarea prognozei s-a ţinut cont de sarcina prioritară a Guvernului - dezvoltarea economiei naţionale, avînd la bază o nouă paradigmă – de la o economie bazată pe consumul alimentat de remitenţe la una orientată spre export. Astfel, creşterea economică se bazează pe politicile economice stimulatoare a activităţii de antreprenoriat, de îmbunătăţire a climatului de afaceri şi de sporire a atractivităţii investiţionale a ţării. Elementele-cheie sînt menţinerea stabilităţii macroeconomice şi promovarea politicilor monetare şi bugetar-fiscale echilibrate.
 
De asemenea, s-au luat în considerare unele aspecte ale evoluţiei economiei mondiale, în special a economiilor ţărilor care sunt principali parteneri comerciali ai Republicii Moldova, dar şi a contextului economic din ţările Uniunii Europene, tendinţele de dezvoltare a economiei naţionale în anii precedenţi, rezultatele obţinute în anul trecut în principalele sectoare economice ale ţării, precum şi prognoza privind rata inflaţiei şi cursul de schimb al leului, coordonată cu Fondul Monetar Internaţional.
 
Nota informativă și prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pe termen mediu pot fi gasite  aici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus