Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.06.2013

Guvernul japonez a acordat R.Moldova un grant de 14 milioane de dolari pentru utilizarea surselor alternative de încălzire a clădirilor

Guvernul japonez a acordat R.Moldova un grant de 14 milioane de dolari pentru utilizarea surselor alternative de încălzire a clădirilor

Astăzi, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, şi ambasadorul nipon în Moldova cu sediul la Kiev, Toichi Sakata, au semnat un acord în vederea realizării Proiectului „Utilizarea Eficientă a combustibilului solid din biomasă”.

Grantul acordat Republicii Moldova este destinat procurării şi instalării cazanelor pe peleţi produşi din reziduuri agricole, la clădirile de menire socială (în special şcoli şi grădiniţe). Acesta  va contribui la asigurarea oportunităţilor educaţionale pentru copiii din localităţile rurale, promovarea transformării utilizării energiei din combustibili fosili în energie regenerabilă, creşterea nivelului de autonomie energetică şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ca obiectiv general. Cazane de încălzire prin arderea peleţilor vor fi instalate la şcoli şi grădiniţe din 25 de sate din centrul ţării, iar la Chişinău va fi construită o fabrică de producere a peleţilor.

Vasile Bumacov a estimat că proiectul va crea circa 300 de noi locuri de muncă şi va contribui la apariţia pieţei de biomasă în R.Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus