Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.06.2013

Serviciul Vamal prezintă un nou pachet de soluţii privind liberalizarea procedurilor vamale

Serviciul Vamal prezintă un nou pachet de soluţii privind liberalizarea procedurilor vamale

Astăzi, 25 iunie în cadrul Serviciului Vamal s-a desfăşurat şedinţa Comitetului consultativ al Serviciului Vamal, prezidată de Directorul General al Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, cu participarea mai multor Asociaţii de agenţi economici importatori/exportatori.

În cadrul şedinţei Serviciul Vamal a dat curs lansării unor noi soluţii si instrumente vamale care vin să simplifice procedurile de import/export şi tranzit, elaborate în strânsă colaborare cu agenţii economici şi care răspund în totalmente solicitărilor şi aşteptărilor acestora.

Noile proceduri promovate de Serviciul Vamal au ca scop simplificarea formalităţilor vamale, iar impactul acestor reforme se va materializa prin reducerea timpului şi costurilor participanţilor la comerţul exterior, reducerea numărului de acte vamale ce urmează a fi perfectate la import/export/tranzit, precum şi minimizarea contactului direct între vama şi declarant, un factor decisiv în contextul masurilor anticorupţionale.

Implementarea conceptului de liberalizare a procedurilor vamale, se datorează în mare parte avansării tehnicilor vamale de control, analizei de risc, precum şi procesului continuu de armonizare a activităţii vamale la standardele europene. Astfel, pe parcursul ultimelor trei ani Serviciul Vamal şi-a dezvoltat capacităţile instituţionale, implementând o serie de instrumente noi care permit astăzi delimitarea cu o precizie suficient de sigură, tranzacţiile de import/export cu risc sporit de la operaţiuni perfect legale. Mai mult, principiile de administrare vamală eficiente permit Serviciului Vamal să se focuseze asupra controlului tranzacţiilor de risc, eliberând practic imediat, fără vre-o reţinere mărfurile agenţilor economici de încredere.

Pachetul solutiilor de liberalizare a procedurilor vamale cuprinde urmatoarele:
I.    Liberalizarea exportului
Prima decizie din pachetul liberalizării procedurilor vamale a fost aprobata în avantajul exportatorilor si prevede simplificarea esenţiala a procedurii de export. Promovarea exportului este o prioritate pentru SV şi exportatorii deja beneficiază de mai multe facilitaţi.

Astăzi, Serviciul Vamal vine cu câteva facilităţi în premieră şi anume:


1) posibilitatea declarării exportului direct la postul vamal de frontieră, fără necesitatea prezentării mărfii şi completării declaraţiei vamale la postul vamal intern. Acordarea acestor facilităţi nu e condiţionată de nici un act permisiv sau de acordul prealabil al organului vamal. Astfel, vămuirea exportului va putea fi efectuată în orice post vamal la frontieră, la alegerea exportatorului, iar agentul economic va parcurge doar 4 etape economisind din timp şi costurile aferente.
2) Reieşind din necesităţile şi solicitările agenţilor economici, Serviciul Vamal a menţinut şi procedura de perfectare a exportului în posturile vamale interne, tranzitarea mărfii spre frontieră. Totodată, şi în acest caz procedura se simplifică prin reducerea numărului de acte necesare perfectării. Astfel, pentru a facilita exporturile, se va exclude necesitatea completării declaraţiei vamale de tranzit.
3) Extinderea programului de muncă a posturilor vamale .
În pachetul de liberalizare s-a inclus decizia de extindere a programului de lucru a posturilor vamale. Aceasta a fost una din solicitările agenţilor economici la care Serviciul Vamal răspunde pozitiv. Extinderea orelor de program a posturilor vamale va exclude situaţii de staţionare a mijloacelor de transport în vama, în cazul prezentării acestora sau a actelor după orele 17.00 sau în zilele de odihna. Serviciul Vamal vine în întimpinarea agenţilor economici şi a transportatorilor, creând toate condiţiile necesare pentru a vămui mărfurile în zile şi orele convenabile, conform cerinţelor procesului de producere şi de livrare a mărfii. Şi în acest caz pentru a beneficia de acestă simplificare nu se cere nici un aviz sau o cerere suplimentara, la fel orice agent economic va putea beneficia de aceste servicii fără restricţii.

În acest sens, s-a aprobat noul grafic de lucru a celor mai solicitate posturi vamale.
Astfel, participanţii la comerţul exterior vor putea perfecta operaţiunile vamale de import şi export la 11 posturi vamale (anexa 1 - lista posturilor vamale), de Luni pînă Duminică de la orele 8:00 pînă la orele 20:00.
Totodată, reieşind din faptul că în categoria exporturilor se regăsesc şi produsele pomi-legumicole (care fac parte din categoria celor uşor alterabile), în particular pentru aceste genuri de mărfuri, 18 posturi vamale interne vor activa de la orele 8:00 pînă la orele 18:00. Mai mult, majoritatea posturilor vamale interne vor activa cu agenţii economici în orele solicitate de acestea în baza unei cereri prealabile, ceea ce va preveni eventualele ambuteiaje a mijloacelor de transport în vamă.

II.     Extinderea facilităţilor pentru titularii procedurilor simplificate.
Scopul de bază este de a înregistra o creştere dinamică a cotei procedurilor simplificate.

În acest sens, Serviciul Vamal a propus următoarele modificări:
1)    Extinderea ariei de aplicare a simplificărilor pentru mai multe regimuri vamale, mai exact pentru 5 destinaţii vamale: Import; Export; Perfecţionare activă; Reexport; Admitere temporară.
Acest fapt va contribui la crearea unor condiţii mai favorabile de activitate pentru agenţii economici cu un grad înalt de credibilitate şi respectiv la sporirea atractivităţii procedurilor simplificate.
2)    Pentru a reduce cheltuielile financiare aferente prezentării unei garanţii financiare organului vamal, titularii procedurilor simplificate vor fi scutiţi de obligaţia prezentării unei garanţii a drepturilor de import în cazul procedurii de tranzit.
3)    Transportatorii, solicitanţi ai procedurilor simplificate au fost scutiţi de necesitatea confirmării documentare a greutăţii mijlocului de transport.
4)    Au fost expuse mai precis şi detaliat criteriile de stabilire a gradului de credibilitate a agenţilor economici. Astfel, s-a stabilit că vor fi examinate solicitările de acordare a simplificărilor inclusiv a agenţilor economici de bună credinţă, chiar dacă acestea au incalcări minore. Contravenţii vamale minore vor fi examinate în baza următoarelor elemente: frecvenţa încălcărilor pentru a stabili dacă există probleme sistemice; dacă agentul economic a notificat organul vamal, din proprie iniţiativă, informaţii privind greşelile sau neregulile depistate; dacă agentul economic a luat măsuri de remediere pentru a preveni eventuale nereguli sau greşeli pe viitor.

III.     Simplificarea operaţiunilor prealabile vămuirii
Ultimul pachet de liberalizări vizează simplificarea esenţială a operaţiunilor prealabile de vămuire. Astfel, declarantul va putea exercita dreptul său legal de a verifica marfa pînă la depunerea declaraţiei vamale, conform unor proceduri simplificate. Pentru această cerere va putea fi prezentată postului vamal, care o acceptă în mod tăcit. Prin această simplificare, Serviciul Vamal încurajează declaranţii să întreprindă toate măsurile necesare pentru declarare autentică a mărfii, conform cantităţii de facto şi altor caracteristici ale mărfurilor recepţionate. În acest mod, vor putea fi prevenite mai multe cazuri de încălcare involuntară a legislaţiei vamale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus