Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.06.2013

Programul de finanţare pentru reabilitarea sistemelor de încălzire centralizată, susţinut de BERD, a fost prezentat la Ministerul Economiei

Programul de finanţare pentru reabilitarea sistemelor de încălzire centralizată, susţinut de BERD, a fost prezentat la Ministerul Economiei

Un program de finanțare a lucrărilor de reabilitare a sistemelor de încălzire centralizată în orașele Republicii Moldova, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a fost prezentat astăzi în cadrul unui atelier de lucru, desfășurat  la Ministerul Economiei. La atelier au participat reprezentanți ai donatorilor, autorităților publice locale eligibile, directorii întreprinderilor termoenergetice, reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică, Fondului pentru Eficiență Energetică, Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică, alte părți interesate.

Viceministrul Economiei, Tudor Copaci, a declarat în deschiderea atelierului că unul din obiectivele Ministerului Economiei este reducerea intensității energetice până la un nivel competitiv cu țările Uniunii Europene. „Este îngrijorător și faptul că cca o treime din veniturile medii ale consumatorilor din Republica Moldova sunt cheltuite pe resurse energetice. De aceea, întreprindem acțiuni concrete, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, pentru a reduce impactul tarifelor asupra consumatorilor”, a declarat Tudor Copaci.

Potrivit lui Johan Fredholm, leader operațional în cadrul BERD, scopul studiului prezentat astăzi este de a identifica proiecte fezabile pentru finanțare din partea BERD și altor donatori. Oficialul a declarat că un există un interes sporit atât din partea BERD, cât și a altor donatori pentru acest sector, deoarece acesta este crucial pentru Republica Moldova.  

Potrivit Ministerului Economiei, în afara mun. Chișinău, există 12 localități cu sisteme de încălzire centralizată și anume Bălți, Ungheni, Comrat, Cahul, Călărași, Orhei, Anenii Noi, Glodeni, Ștefan Vodă, Criuleni, Cimișlia și Taraclia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus