Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.06.2013

Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană Ana Guțu a prezentat la APCE situația din regiunea transnistreană

Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană Ana Guțu a prezentat la APCE situația din regiunea transnistreană

Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană Ana Guțu a prezentat situația din regiunea transnistreană în cadrul sesiunii de vară a APCE, care se desfășoară la Strasbourg în perioada 24-28 iunie 2013.

Deputata a atras atenția înaltului for european asupra evoluțiilor recente din raioanele de Est ale Republicii Moldova, precizând că regiunea transnistreană s-a transformat în ultimul timp într-un teritoriu al tensiunilor sporite din cauza acțiunilor unilaterale ale autorităţilor autoproclamate. Este vorba de adoptarea aşa-zisei legi a frontierei de stat, care redefinește frontierele regiunii secesioniste prin includerea localităţilor de pe malul drept al Nistrului în regiunea separatistă și organizarea exerciţiilor militare intense în oraşul Bender.
”Aceste provocări duc la blocarea activităţilor Comisiei Unificate de Control şi a echipelor multinaţionale de experţi militari. Nemaivorbind de faptul că arsenalurile militare ale regiunii secesioniste au fost modernizate şi aceasta cu ajutorul unuia din parteneri ai formatului de negocieri 5+2 – distinsul membru al Consiliului Europei, Rusia”, a subliniat Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană Ana Guțu.

Totodată, deputata consideră că Federația Rusă ”face un joc dublu”. ”Pe de o parte, ea insistă asupra principiului integrităţii teritoriale şi al suveranităţii Republicii Moldova, iar pe de altă parte, Rusia refuză categoric abordarea subiectului vizând soluţia politică a conflictului îngheţat în zona Transnistriei. Vom menționa, de asemenea, numeroasele declaraţii ale oficialilor ruşi privind refuzul de a retrage armata rusă de pe teritoriului separatist”, a menționat Ana Guțu, care consideră că aceste evoluții conduc la degradarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean.

Deputata a anunțat membrii APCE că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat săptămâna trecută o Declaraţie despre situația din localitățile din stânga Nistrului, prin care face apel la partenerii internaţionali ai formatului de negocieri 5+2 de a nu permite degradarea situaţiei în zona de securitate şi de a asigura un dialog productiv pentru a găsi soluţii exclusiv paşnice pentru reglementarea conflictului îngheţat din regiunea secesionistă Transnistria.  

Tot în cadrul sesiunii de vară a APCE, Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană Ana Guțu a inițiat o Declarație scrisă pe marginea tensionării situației din regiunea secesionistă Transnistria, care a fost semnată de mai mulți membri APCE. În textul Declarației se menționează îngrijorarea APCE, care constată că acţiunile unilaterale ale autorităţilor autoproclamate ale Transnistriei duc la obstrucţionarea activităţilor organismelor constituţionale ale Republicii Moldova şi la degradarea procesului de reglementare a conflictului îngheţat. ”Aceste acţiuni ale autorităţilor autoproclamate ale Transnistriei duc la escaladarea situaţiei, împiedică libera circulaţie a locuitorilor celor două maluri ale Nistrului  și generează noi violări ale drepturilor omului, răspândind panică în sânul populaţiei, care este înspăimântată  de posibila izbucnire a unui nou conflict armat”, se mai spune în Declarație.

Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfășoară la Strasbourg în perioada 24-28 iunie 2013. Din componenţa delegaţiei parlamentare fac parte deputaţii Liliana Palihovici, Ana Guţu, Stella Jantuan, Valeriu Ghileţchi şi Grigore Petrenco, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus