Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.06.2013

Deputații PLDM optează pentru un grad sporit de obiectivitate a CSM în procesul numirii în funcție a magistraților

Deputații din fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova au elaborat un  proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 947-XIII din 19 iulie 1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Autorii proiectului propun ca înaintarea repetată a unei candidaturi la funcția de judecător, președinte sau vicepreședinte a instanței judecătorești, în cazul în care Președintele Republicii Moldova nu a acceptat din start propunerea respectivă, să fie făcută cu votul unanim al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Modificările propuse au scopul de a asigura un grad sporit de obiectivitate a Consiliului Superior a Magistraturii în procesul numirii și promovării în funcție a magistraților. De asemenea, majorarea numărului de voturi pentru înaintarea repetată a aceluiași candidat va spori convingerea că numirea judecătorului se bazează pe criterii obiective și meritocrație.

În același timp, autorii proiectului recomandă stabilirea obligației CSM de a motiva refuzurile sale în cazul examinării propunerilor Procurorului General de pornire a urmăririi penale împotriva judecătorilor.

Elaborarea și adoptarea proiectului de lege rezultă din necesitatea ralierii mecanismului național de numire în funcția de judecător, de președinte sau vicepreședinte a instanței judecătorești, la prevederile următoarelor acte internaționale: Principiile fundamentale asupra independenței sistemului judiciar, adoptate de cel de-al VII Congres al Națiunilor Unite, Recomandarea (2010)12 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei din 17 noiembrie 2010 cu privire la judecători: independența, eficiența și responsabilitățile, Principiile de la Bengalore privind conduita judiciară și Carta Europeană privind statutul judecătorilor, informează un comunicat al PLDM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus