Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.06.2013

Tudor Copaci: Statistica în sfera energetică din RM necesită a fi racordată la Directiva Uniunii Europene şi standardele internaţionale

 Tudor Copaci: Statistica în sfera energetică din RM necesită a fi racordată la Directiva Uniunii Europene şi standardele internaţionale

Un atelier de lucru dedicat ameliorării statisticii energetice în RM a reunit, la 20 iunie, curent, sub egida Ministerului Economiei, reprezentanți ai Secretariatului tehnic al INOGATE, ai Biroului Național de Statistică, ai Agenției pentru Eficiență Energetică, ANRE, precum și companii energetice, colectori de date statistice. Atelierul a fost condus de viceministrul Economiei Tudor Copaci și s-a încheiat cu o ședință a donatorilor privind prioritățile de asisitență tehnică în acest domeniu.
 
Evenimentul face parte din Planul de Acțiuni privind Statistica Energetică (ESAP) și a urmărit sensibilizarea parților implicate asupra importanței îmbunătățirii datelor statistice în domeniul energetic pentru asigurarea securității energetice a țării și sporirii eficienței energetice. Acţiunile incluse în Plan, prevăd, de asemenea, îmbunătăţirea cadrului legal, elaborarea balanţei energetice conform metodologiei noi, adaptate la standardele europene, precum și al calculării indicatorilor de eficienţă energetică.

De asemenea, atelierul a cuprins o sesiune de prezentări menite să argumenteze impactul datelor comparabile și veridice în sectorul energetic, rolul strategic al acestora în politicile naționale, precum și perfecționarea statisticilor printr-un schimb de date.

Vorbind despre statistica în sfera energetică din RM, Viceministrul Economiei, Tudor Copaci, a subliniat necesitatea racordării acesteia la Directiva Uniunii Europene şi standardele internaţionale.
 
”După semnarea în luna aprilie, curent, a Memorandumului de înțelegere privind cooperarea în statistica energetică cu Programul INOGATE așteptăm un succes în acest domeniu. Având o balanță energetică cu indicatori statistici calitativi privind resursele de energie, distribuţia şi consumurile energetice pe principalele activităţi ale economiei naţionale, vom avea și niște repere bune în elaborarea politicilor și a strategiilor în domeniul energetic. Pentru aceasta avem nevoie de un parteneriat și un dialog între părțile implicate în procesul de ameliorare a datelor statistice”, a spus Tudor Copaci.

La rândul său, expertul Secretariatului Tehnic al INOGATE, Gloria Aguinaldo, a menționat că misiunea programului are ca scop perfecționarea statisticii energetice în RM, iar proiectul în acest sens, va dura până la sfârșitul anului 2014.

Atelierul de lucru s-a încheiat cu o ședință a donatorilor (INOGATE, USAID, Delegația Uniunii Europene) la care s-au pus în discuție prioritățile de asistență tehnică în domeniul statisticii energetice.

Menţionăm, că în perioada 17-21 iunie 2013 se desfășoară Misiunea INOGATE, în cadrul căreia au avut loc ședințe la BNS, Ministerul Economiei, ANRE, Agenția pentru Eficiență Energetică și companii energetice.
 
Potrivit Ministerului Economiei, programul Uniunii Europene INOGATE are drept scop asigurarea convergenţei pieţelor energetice în baza principiilor pieţei interne energetice a UE, ţinând cont de particularităţile ţărilor-partenere, majorarea securităţii energetice prin soluţionarea chestiunilor ce ţin de exportul sau importul surselor energetice, diversificarea livrărilor, tranzitul surselor energetice şi cererii pentru sursele energetice. Un aspect important al Programului este susţinerea dezvoltării energetice durabile, inclusiv dezvoltarea eficienţei energetice și surselor regenerabile de energie, precum și atragerea investiţiilor în proiecte energetice de interes general şi regional.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus