Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.06.2013

Natalia Gherman a avut o întrevedere cu diplomaţii austrieci

Natalia Gherman a avut o întrevedere  cu diplomaţii austrieci

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut joi, 20 iunie 2013, o întrevedere cu ambasadorul Austriei la Bruxelles şi NATO, Karl Schramek, şi însărcinatul cu Afaceri al Austriei la Chişinău, Gerhard Schaumberger, în cadrul căreia au fost discutate un şir de aspecte ale cooperării bilaterale.

Ministrul Natalia Gherman a elucidat priorităţile Guvernului şi acţiunile întreprinse pentru implementarea obiectivului de integrare europeană a R. Moldova. La rândul său, ambasadorul Karl Schramek a subliniat faptul că, eforturile de reformare şi integrare europeană întreprinse de autorităţile moldoveneşti sunt înalt apreciate şi au schimbat considerabil imaginea ţării noastre în capitalele europene, precizând că Austria este dispusă, în continuare, să ofere asistenţa necesară pe calea integrării europene, inclusiv prin implementarea unor proiecte în Republica Moldova.

De asemenea, în perioada 18-19 iunie curent, mai mulţi diplomaţi austrieci au participat la seminarul cu genericul ”Politica de securitate a statelor neutre din Europa şi cooperarea cu NATO” şi lecţia publică cu genericul "Politica de securitate a statelor neutre din Europa", organizate de MAEIE, în cooperare cu Ambasada Austriei la Chişinău. La evenimente au participat ambasadorul Austriei la Bruxelles şi NATO, Karl Schramek, ambasadorul Elveţiei în Republica Moldova, Christian Schoenenberger, directorul Departamentului Politică de Securitate şi Politică Externă şi de Securitate Comună al MAE al Austriei, Gerhard Jandl, prof. dr. Hanspeter Neuhold de la Universitatea din Viena, alţi oficiali străini, precum şi reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor din sectorul de securitate şi apărare al R. Moldova şi experţi din societatea civilă.

În cadrul acestora, reprezentanţii Austriei şi Elveţiei au accentuat faptul că, neutralitatea constituie o strategie importantă de asigurare a securităţii statelor. Potrivit oficialilor, neutralitatea oferă o mulţime de opţiuni pentru promovarea cu succes a politicii externe şi de securitate şi că trebuie percepută drept un instrument e promovare a intereselor naţionale ale statelor. În context, Austria şi Elveţia promovează o politică activă de neutralitate.
Potrivit MAEIE, experţii au accentuat că noile provocări la adresa securităţii în secolul 21 sunt tot mai variate şi complexe şi nu mai pot fi combătute prin acţiuni unilaterale ale ţărilor. Acestea impun necesitatea dezvoltării unui nivel mai înalt de cooperare între state şi organizaţii internaţionale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus