Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2013

La București s-a desfășurat cea de-a 2-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova

În perioada 18-19 iunie 2013, la București s-a desfășurat cea de-a 2-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.

Din componența delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova au făcut parte Ana Guţu, copreşedinte al Comisiei Comune, preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, Dumitru Diacov, preşedintele fracţiunii Partidului Democrat, membru al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii Partidului Liberal Democrat, membru al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, Maria Ciobanu, membru al Comisiei pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Gheorghe Mocanu, membru al Comisiei pentru administraţie publică şi dezvoltare regională, Oleg Ţulea, membru al Comisiei pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

Copreședinte al Comisiei din partea Parlamentului României este Florin Constantinescu, Vicepreședinte al Senatului României.

În cadrul reuniunii participanții au discutat despre stadiul actual al relaţiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, perspectiva  semnării Acordului de asociere RM-UE, Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum și obținerea regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Totodată, la București deputații moldoveni au avut programate întrevederi cu oficiali de rang înalt: Crin Antonescu, Președintele Senatului, Valeriu Ștefan Zgonea, Președintele Camerei Deputaților, Victor Ponta, prim-ministrul României, Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Laszlo Borbely, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Anca Boagiu, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României, Ovidiu Ioan Silaghi, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului României, Gigel-Sorinel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi informare în masă,  Eugen Tomac, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor, Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe al României, Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Justiţei, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, cu alte oficialități.

În cadrul acestor întrevederi au fost discutate și o serie de aspecte referitoare la redobândirea cetățeniei române, taxele consulare plătite de cetățenii Republicii Moldova, schimburile școlare și mobilitățile la nivelul educației și învățământului, proiectele în domeniul energetic și al mediului etc.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că este încrezător în reușita actualei majorități politice proeuropene din Republica Moldova în realizarea obiectivului de aderare la Uniunea Europeană, exprimându-și speranța că la Summit-ul de la Vilnius va fi parafat Acordul de Asociere cu UE.

Copreședinta Comisiei Comune din partea Parlamentului Republicii Moldova, Ana Guțu, a menționat, la rândul său, că în cadrul reuniunii au avut loc o serie de discuţii şi întrevederi, în urma cărora s-a constatat repetat că sprijinul României este unul necondiţionat pentru Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. La nivelul ambelor Parlamente a fost stabilită şi o agendă de schimb de experienţă şi expertiză, iar pe parcursul anului vor avea loc mai multe ședințe comune ale comisiilor parlamentare. ”Pentru noi România nu este doar un stat vecin. Ne dăm bine seama că toate aceste cooperări și colaborări sunt posibil de realizat de o manieră superlativă deoarece avem aceeași limbă – limba română, același spațiu de civilizație, aceeași istorie și este timpul ca acest avantaj să fie valorificat pe larg în toate colaborările dintre Republica Moldova și România”, a precizat deputata Ana Guțu.

Prima reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova a avut loc la Chişinău, la 20 martie 2012. Comisia comună are obiectivul de a sprijini cooperarea parlamentară în contextul realizării obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova prin transferul expertizei și a bunelor practici, informează 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus