Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
18.06.2013

A fost lansat site-ul www.antitrafic.gov.md

Astăzi Secretariatul permanent al Comitetului Naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane a lansat site-ul  www.antitrafic.gov.md destinat victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane precum şi specialiştilor din domeniul prevenirii şi combaterii acestui fenomen. (TFU).

Elaborarea paginii web a fost finanţată de Departamentul de Stat al SUA în cadrul proiectului „Consolidarea Secretariatului permanent al Comitetului Naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane” şi implementat de către Secretariatul permanent în parteneriat cu Misiunea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) în Republica Moldova.

Prezentă la eveniment, Natalia Gherman, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a menţionat că portalul va asigura platforma de interacţiune a tuturor instituţiilor implicate în prevenirea şi combaterea acestui fenomen. Site-ul conţine informaţii utile despre autorităţile mandatate în domeniu, politicile şi mecanismele antitrafic, precum şi statistici provenite din diferite surse. De asemenea,  dna Gherman a ţinut să menţioneze faptul că Guvernul Republicii Moldova deţine pioneratul pe acest segment, acordînd serviciile în cadrul Sistemului Naţional de Referire (SNR). Actualmente, în RM funcţionează  7 centre de plasament, finanţate de la bugetul de stat (aprox. 4 mln. 200 mii lei) şi cofinanţate de donatori, fiind asistate 110 victime şi 701 potenţiale victime ale TFU în 2012.

În aceeaşi ordine de idei, a făcut referire şi la Programul naţional de implementare a Planului de Acţiuni RM– UE în domeniul liberalizării regimului de vize, de asemenea prevede ca segment aparte prevenirea şi combaterea TFU, ce vorbeşte despre faptul că acţiunile de combatere a  fenomenului rămîn pe Agenda Guvernului ca o prioritate majoră.

La rândul său, Donald Carroll, director al Secţiei Justiţiei Penale şi Aplicarea a Legii din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova a menţionat cât de important este pentru Guvernului SUA lupta împotriva traficului de fiinţe umane. Susţinerea Guvernului Republicii Moldova în acţiuni de prevenire şi combatere este o prioritate a Guvernului SUA. Totodată a subliniat că mecanismul instituţional de coordonare a acţiunilor antitrafic în Moldova are nevoie de consolidare şi în continuare, ţinând să aprecieze şi importanţa sustenabilităţii Secretariatului permanent al Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, menţionând de suportul financiar acordat în cadrul proiectului a fost în mărime de 100.000 dolari SUA.

Antonio Polosa, şeful Misiunii OIM în Moldova a apreciat contribuţia partenerilor americani şi a exprimat speranţa că colaborarea fructuoasă dintre cele două Guverne va continua. Dumnealui a subliniat importanţa site-ului care este accesibil pentru publicul larg şi pentru specialişti.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus