Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.06.2013

Reforma Justiției discutată la Chișinău la cea de-a doua Reuniune a Parteneriatului Estic

Reforma Justiției discutată la Chișinău la cea de-a doua Reuniune a Parteneriatului Estic

Astăzi, la Chișinău a avut loc cea de-a două Reuniune a Panelului privind Cooperarea Judiciară din cadrul Platformei 1 a Parteneriatului Estic, cu participarea reprezentanților celor șase țări membre PaE (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina). Evenimentul găzduit de R.Moldova a fost deschis de către Ambasadorul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel, Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu și moderat de reprezentanta Comisiei Europene, Renate Nikolay.

În deschiderea reuniunii, Dirk Schuebel a remarcat importanța reformelor inițiate în sectorul justiției și a apreciat atitudinea și implicarea R. Moldova în realizarea acestora. La rândul său, Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu a subliniat că Strategia de reformare a sectorului justiției 2011-2016 reprezintă o prioritate pentru Guvernul R. Moldova.

În cadrul reuniunii s-au elucidat realizările  înregistrate de R. Moldova în procesul de reformare a sectorului justiției. S-a reiterat necesitatea avansării în calea reformelor pentru fiecare pilon al Strategiei: sistemul judecătoresc, justiția penală, accesul la justiției și executarea hotărârilor judecăterești, integritatea actorilor sectorului justiției, rolul justiției în dezvoltarea economică, respectarea drepturilor omului și sectorul justiției bine coordonat, bine administrat și responsabil.

În același context a fost prezentat un raport privind consolidarea reformelor din sectorul justiției  în statele membre a PaE. Discuțiile s-au axat pe schimbul de experiență și expertiză dintre participanți, fiecare raportare având și o rundă de întrebări. În continuare a fost prezentat un proiect elaborat de Republica Slovacă privind reformarea sistemului penitenciar.

Potrivit Ministerului Justiției, la finalul reuniunii au fost stabilite prioritățile cu identificarea unor noi teme și agende de lucru  preconizate pentru următoarele reuniuni al Panelului privind Cooperarea Judiciară din cadrul Platformei 1 a Parteneriatului Estic din perioada 2014-2017.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus