Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.06.2013

Eugen Carpov a avut un sir de intrevederi cu sefii misiunilor diplomatice ai participantilor la negocierile in formatul 5+2

Eugen Carpov  a avut un sir de intrevederi cu sefii misiunilor diplomatice ai participantilor la negocierile in formatul 5+2

Urmare a aprobării de către Tiraspol a aşa-numitei „legi cu privire la frontiera de stat”, Viceprim-ministrul pentru reintegrare Eugen Carpov a avut în zilele de 12 şi 13 iunie curent un şir de întrevederi separate cu şefii misiunilor diplomatice ale participanţilor la negocierile pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” (OSCE, Ucraina, Rusia, UE şi SUA).

Întâlnirile s-au axat pe examinarea acţiunilor unilaterale, întreprinse în ultima perioadă de către structurile din stânga Nistrului, precum şi efectele negative pe care acestea le pot comporta asupra securităţii din regiune şi a procesului de reglementare.

În cadrul discuţiilor a fost subliniat faptul că o astfel de abordare este în totală contradicţie cu logica procesului de negocieri, vine să destabilizeze situaţia în regiune şi să provoace noi tensiuni în Zona de Securitate. În acest sens, Eugen CARPOV şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţiile recente, subliniind că în cazul punerii în aplicare a acestei decizii, consecinţele vor fi imprevizibile şi ar putea afecta iremediabil complexul măsurilor de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol. O astfel de abordare pune în umbră întregul set de acte semnate pe parcursul celor 21 ani de negocieri şi va afecta sistemul existent de reglementare. Deciziile adoptate unilateral încalcă prevederile Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova semnat la 21 iulie 1992, precum şi alte documente ce reglementează situaţia în perimetrul Zonei de Securitate. În mod practic, aceasta va duce la diminuarea legitimităţii tuturor mecanismelor de control şi pacificare instituite în regiune.

În cadrul discuţiilor, oficialii au subliniat necesitatea detensionării situaţiei şi rezolvării oricăror disensiuni la masa de negocieri. În acest sens, Chişinăul va insista şi în continuare asupra implicării plenare a tuturor participanţilor în formatul „5+2” în vederea soluţionării crizei, precum şi pentru a demara urgent consultări pe marginea problemelor de securitate apărute. Totodată, autorităţile moldoveneşti consideră primordial menţinerea spiritului de dialog constructiv în interesul populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.

Viceprim-ministrul Eugen Carpov a adresat un apel către partenerii internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul „5+2” să utilizeze toate pârghiile disponibile pe care le oferă statutul de mediatori sau observatori pentru a stopa degradarea situaţiei în Zona de Securitate şi de a nu admite crearea de noi obstacole în calea reglementării conflictului transnistrean. De asemenea, autorităţile moldoveneşti consideră necesară elaborarea unei poziţii comune privind paşii ce urmează a fi întreprinşi pentru a stopa acţiuni unilaterale ale Tiraspolului, precum şi a preveni escaladarea tensiunilor, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus