Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.06.2013

Companii de construcție din Romania, Israel, Portugalia, Rusia, Franța, Austria și R.Moldova sunt interesate să participe la reabilitarea a patru sisteme de irigare de pe râul Nistru

Companii de construcție din Romania, Israel, Portugalia, Rusia, Franța, Austria și R.Moldova sunt interesate să participe la reabilitarea a patru sisteme de irigare de pe râul Nistru

Potrivit Departamentului comunicare, FPM Moldova, companii de construcție din Romania, Israel, Portugalia, Rusia, Franța, Austria și Republica Moldova sunt interesate să participe la reabilitarea a patru sisteme de irigare de pe râul Nistru: Jora de Jos din raionul Orhei, Coșnița din raionul Dubăsari, Puhăceni și Roșcani din raionul Anenii Noi, efectuată în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului. În perioada 13-14 iunie curent, companiile de construcție s-au documentat despre starea tehnica a sistemelor de irigare, precum și despre cerințele de participare în achizițiile desfășurate în cadrul Programului Compact.

Concursul internațional pentru selectarea companiilor care vor reabilita cele patru sisteme de irigare de pe rîul Nistru a fost lansat recent de FPM Moldova și este valabil pînă pe data de 29 iulie curent. Evaluarea ofertelor prezentate va fi efectuată de experți naționali și internaționali cu experiență în domeniu, care vor lua în considerare experiența companiilor în efectuarea lucrărilor similare, cifra de afaceri, echipamentul disponibil și personalul implicat etc.

Cele patru sisteme de irigare au fost construite în perioada anilor 1960-1980, iar de atunci nu au fost supuse reabilitării.
Documentația de proiect privind reabilitarea sistemelor de irigare prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern și eficient, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea a 85% din rețeaua de distribuție a apei cu țevi din  polietilenă de  densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranți, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat. După reabilitare, producătorii agricoli vor putea să optimizeze costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații în perioada de sezon și în afara sezonului, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă care sunt rezistente la șocurile hidraulice.

Actualmente în aria sistemelor de irigare activează 6110 de producători agricoli, 4831 dintre care sunt membri ai Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. Reabilitarea și modernizarea celor 4 sisteme de irigare va permite extinderea ariei de teren irigat de la 600 ha pînă la circa 5400 ha.

La finele lunii mai 2013, au fost semnate primele contracte companiile care vor reconstrui și care vor supraveghea lucrările de construcție la sistemele de irigare Criuleni și Lopatna (raionul Orhei), iar în luna iulie curent companiile de construcție vor demara lucrările de reconstrucție.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.


cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus