Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-06-13/banca-mondiala-va-lansa-un-nou-proiect-care-are-drept-scop-sporirea-competitivita-ii-economiei-moldo-30172.html
Data: Jun 13, 2013 (19:05)

Banca Mondială va lansa un nou proiect care are drept scop sporirea competitivității economiei moldovenești

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a avut o întrevedere cu Melissa Rekas, specialist în dezvoltarea sectorului privat în cadrul Băncii Mondiale. Oficialii au evaluat rezultatele Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC) și impactul acestuia asupra beneficiarilor. De asemenea s-a discutat despre lansarea unui nou proiect finanțat de Banca Mondială, care are drept scop sporirea competitivității economiei moldovenești.
 
Potrivit Ministerului Economiei, proiectul Ameliorarea Competitivității s-a desfășurat în perioada 2005-2012 și a susținut reforma sistemului infrastructurii calității din Moldova și dotarea laboratoarelor cu utilaje performante; elaborarea unei serii de acte legislative privind piața de capital, inființarea Biroului istoriilor de credit și implementarea reformei regulatorii, inclusiv procedura Analizei Impactului de Reglementare asupra mediului de afaceri, care a devenit obligatorie pentru toate autoritățile publice din anul 2008. Proiectul Ameliorarea Competitivității a lansat și o linie de finanțare a exporturilor în valoare de 22,5 mil. dolari, de care au beneficiat cca 460 de întreprinderi, iar o altă componentă a proiectului a constat în finanțarea a 50% din costurile suportate de IMM-uri cu consultanța pentru implementarea standardelor de calitate, elaborarea de business planuri, studii de fezabilitate etc.
 
„Proiectul Ameliorarea Competitivității a depășit așteptările inițiale, iar pentru noul proiect merită să ne stabilim obiective și mai ambițioase”, a declarat Valeriu Lazăr. Unitatea de implementare a PAC a derulat și un proiect dedicat dezvoltării pieței de capital din Moldova, însă acesta este singurul sector care nu a înregistrat progresele așteptate, a menționat ministrul Economiei.
 
„Piața de capital în Republica Moldova nu a ieșit din faza incipientă și nu oferă populației și sectorului real suficiente instrumente de intermediere financiară. În Moldova există suficiente lichidități, însă în condițiile unei game înguste a instrumentelor financiare eficiente, ele sunt canalizate doar în depozite bancare, spre deosebire de alte țări, unde investitorii au o alegere mult mai bogată de instrumente investiționale”, a declarat Valeriu Lazăr. În context, ministrul Economiei a solicitat ca următorul proiect a Băncii Mondiale dedicat competitivității să includă acțiuni de stimulare a apariției fondurilor investiționale, a fondurilor private de pensii și altor vehicole investiționale, ce ar canaliza economiile cetățenilor în sectorul real al economiei. 
 
Proiectul Ameliorarea Competitivității II va avea trei componente principale – consolidarea capacității pentru reforma regulatori; accesul la finanțe și consolidarea capacităților de competitivitate a întreprinderilor. Proiectul urmează să răspundă provocărilor identificate în studiul Băncii Mondiale „Prioritățile de politici pentru dezvoltarea sectorului privat”, ca fiind principalele constrângeri în dezvoltarea afacerilor în Moldova - administrarea vamală; administrarea fiscală; reglementarea în afaceri; cadrul concurențial; și accesul la finanțare.