Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.06.2013

Banca Mondială va lansa un nou proiect care are drept scop sporirea competitivității economiei moldovenești

Banca Mondială va lansa un nou proiect care are drept scop sporirea competitivității economiei moldovenești

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a avut o întrevedere cu Melissa Rekas, specialist în dezvoltarea sectorului privat în cadrul Băncii Mondiale. Oficialii au evaluat rezultatele Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC) și impactul acestuia asupra beneficiarilor. De asemenea s-a discutat despre lansarea unui nou proiect finanțat de Banca Mondială, care are drept scop sporirea competitivității economiei moldovenești.
 
Potrivit Ministerului Economiei, proiectul Ameliorarea Competitivității s-a desfășurat în perioada 2005-2012 și a susținut reforma sistemului infrastructurii calității din Moldova și dotarea laboratoarelor cu utilaje performante; elaborarea unei serii de acte legislative privind piața de capital, inființarea Biroului istoriilor de credit și implementarea reformei regulatorii, inclusiv procedura Analizei Impactului de Reglementare asupra mediului de afaceri, care a devenit obligatorie pentru toate autoritățile publice din anul 2008. Proiectul Ameliorarea Competitivității a lansat și o linie de finanțare a exporturilor în valoare de 22,5 mil. dolari, de care au beneficiat cca 460 de întreprinderi, iar o altă componentă a proiectului a constat în finanțarea a 50% din costurile suportate de IMM-uri cu consultanța pentru implementarea standardelor de calitate, elaborarea de business planuri, studii de fezabilitate etc.
 
„Proiectul Ameliorarea Competitivității a depășit așteptările inițiale, iar pentru noul proiect merită să ne stabilim obiective și mai ambițioase”, a declarat Valeriu Lazăr. Unitatea de implementare a PAC a derulat și un proiect dedicat dezvoltării pieței de capital din Moldova, însă acesta este singurul sector care nu a înregistrat progresele așteptate, a menționat ministrul Economiei.
 
„Piața de capital în Republica Moldova nu a ieșit din faza incipientă și nu oferă populației și sectorului real suficiente instrumente de intermediere financiară. În Moldova există suficiente lichidități, însă în condițiile unei game înguste a instrumentelor financiare eficiente, ele sunt canalizate doar în depozite bancare, spre deosebire de alte țări, unde investitorii au o alegere mult mai bogată de instrumente investiționale”, a declarat Valeriu Lazăr. În context, ministrul Economiei a solicitat ca următorul proiect a Băncii Mondiale dedicat competitivității să includă acțiuni de stimulare a apariției fondurilor investiționale, a fondurilor private de pensii și altor vehicole investiționale, ce ar canaliza economiile cetățenilor în sectorul real al economiei. 
 
Proiectul Ameliorarea Competitivității II va avea trei componente principale – consolidarea capacității pentru reforma regulatori; accesul la finanțe și consolidarea capacităților de competitivitate a întreprinderilor. Proiectul urmează să răspundă provocărilor identificate în studiul Băncii Mondiale „Prioritățile de politici pentru dezvoltarea sectorului privat”, ca fiind principalele constrângeri în dezvoltarea afacerilor în Moldova - administrarea vamală; administrarea fiscală; reglementarea în afaceri; cadrul concurențial; și accesul la finanțare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus