Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.06.2013

Valeriu Lazăr: oportunitatile comerțului liber cu UE pot fi valorificate doar dacă vom avea o economie competitivă

Negocierile privind semnarea Acordului de creare a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv cu Uniunea Europeană (AZLSAC) nu au fost simple negocieri comerciale, ci un proces complex de transformare pentru economia Republicii Moldova, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul unei întrevederi cu negociatorul șef asupra AZLSAC din partea Comisiei Europene, Luc Devigne.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, Republica Moldova a reușit să negocieze deschiderea celei mai prospere piețe din lume – cea a Uniunii Europene – pentru mărfurile moldovenești, însă Zona de comerț liber cu UE înseamnă și deschiderea pieței interne pentru produse europene. Pentru a valorifica oportunitățile oferite de Acordul de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE, agenții economici din Moldova vor trebui să învețe a face față concurenței cu producătorii europeni.

 „În procesul de negocieri și în perioada imediat următoare a fost și rămâne important să găsim echilibrul dintre liberalizarea comerțului reciproc și aplicarea programelor de suport pentru întreprinderi pentru a spori competitivitatea economiei moldovenești. Or, instrumentele de protecție comercială a pieței interne pot doar să ajute agenții economici, dar nu să substituie capacitatea internă a întreprinderilor de a face față concurenței”, a declarat ministrul Economiei. Necesitatea acestui echilibru se regăsește în special în domenii asupra cărora se mai poartă încă discuții – oferta tarifară pentru agricultură și accesul pe piață a serviciilor, iar perioada de tranziție negociată cu UE până la liberalizarea deplină a pieței interne va fi utilizată pentru adaptarea producătorilor locali la noile cerințe, a precizat ministrul.

Valeriu Lazăr a subliniat că Zona de comerț liber aprofundat și cuprinzător între Republica Moldova și Uniunea Europeană nu înseamnă doar relații comerciale extinse, ci și crearea condițiilor atractive pentru investiții. În acest scop, Ministerul Economiei a elaborat o Foaie de parcurs pentru creșterea competitivității economiei naționale, ce va fi expusă spre discuții publice în următoarele zile. O bună parte din prevederile acestui document strategic este dedicată infrastructurii calității, sistem extrem de important atât pentru asigurarea accesului produselor moldovenești pe piețele externe, cât și pentru protecția consumatorilor din Moldova.

La rândul său, Luc Devigne a declarat că Republica Moldova a progresat cel mai repede dintre țările membre ale Parteneriatului Estic, încheind negocierile pe marginea Acordului de comerț liber în doar 16 luni, însă a reușit, totodată, să obțină condiții avantajoase, inclusiv o perioadă de tranziție adecvată pentru anumite sectoare sensibile.

Potrivit Ministerului Economiei, oficialul a apreciat că semnarea Acordului va aduce îmbunătățiri substanțiale a capacității de export a Moldovei, odată cu realizarea cerințelor UE privind măsurile sanitare și fitosanitare și eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului. Repezentantul Comisiei Europene a precizat că Uniunea Europeană pregătește și un pachet de asistență pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților moldovenești, dar și pentru sectoarele economiei care vor avea nevoie de susținere.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus