Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.06.2013

Iurie Leancă: Actualul Cabinet de Miniștri are trei obiective majore de îndeplinit, acestea fiind: crearea noilor locuri de muncă, lupta împotriva corupției și un parcurs mai rapid spre Uniunea Europeană

Iurie Leancă: Actualul Cabinet de Miniștri are trei obiective majore de îndeplinit, acestea fiind: crearea noilor locuri de muncă, lupta împotriva corupției și un parcurs mai rapid spre Uniunea Europeană

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezentat astăzi prioritățile Guvernului Republicii Moldova pentru următoarele 100 de zile. Premierul a declarat că actualul Cabinet de Miniștri are trei obiective majore de îndeplinit, acestea fiind: crearea noilor locuri de muncă, lupta împotriva corupției și un parcurs mai rapid spre Uniunea Europeană.

”Primul și cel mai important obiectiv este crearea noilor locuri de muncă. Nu este o reţetă mai bună pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor noştri, pentru prevenirea exodului de concetățeni, în special, a tinerilor din Republica Moldova. Cînd omul are un loc de muncă bine plătit, el are un confort și își asigură un viitor în cadrul Republicii Moldova. Vom folosi toate obiectivele și pîrghiile pentru a ne axa pe acest indicator extrem de important care va vorbi și despre reușita acestui Guvern”, a menționat Iurie Leancă.

Prim-ministrul a declarat că Guvernul își propune pentru următoarele 100 de zile să reabiliteze 130 km de drum care la moment sunt în lucru.

”Am reușit, datorită eforturilor Guvernului precedent, să începem transformarea Republicii Moldova într-un șantier. În următoarele 100 de zile vom asigura continuitatea acestor lucrări. Peste 500 de oameni sunt deja angajați în cadrul acestor lucrări. Vom semna noi acorduri cu partenerii noștri, astfel încît în 2014 să putem demara lucrările de reparație pe altele 370 km de drum naţional, ceea ce, în linii mari, ne va asigura crearea a peste 2.000 locuri de muncă”, a menționat Iurie Leancă, subliniind că în următoarele 100 de zile vor fi semnate acordurile de finanțare cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

Premierul a menționat că Guvernul Republicii Moldova se va axa, în aceiași perioadă, pe dezvoltarea sectorului privat.

”Cel puţin 100 de întreprinderi mici şi mijlocii vor beneficia, prin intermediul diferitor programe, de granturi şi credite favorabile pentru iniţierea sau dezvoltarea afacerilor. Beneficiarii acestora vor fi tinerii, inclusiv cei plecați peste hotare, care vor avea şansa să-şi iniţieze sau să-şi extindă propria afacere, ceea ce va permite crearea a noi locuri de muncă”, a spus Iurie Leancă.

Prim-ministrul a declarat că dezvoltarea agriculturii va rămîne o prioritate a Guvernului Republicii Moldova.

”Ne vom concentra pe dezvoltarea agriculturii. Vom oferi subvenții în sumă de 150 de milioane de lei pentru agricultori, fapt ce va atrage investitii adiţionale de 600 de milioane de lei și va asigura aproximativ 5.000 de locuri de muncă în mediul rural. Aceste investiții vor fi efectuate în primele 100 de zile și vor fi orientate spre irigare, achiziţionarea tehnicii agricole şi a echipamentelor, infrastructura post-recoltare, ferme și podgorii. Acest lucru va permite creșterea productivității și competitivității agriculturii noastre, va crea noi oportunităţi de export, dar în primul rînd, va contribui la crearea a noi locuri de muncă pentru oamenii noștri”, a menționat șeful Cabinetului de Miniștri.

Lansarea construcției gazoductului Iași-Ungheni a fost enumerată de către șeful Cabinetului de Miniștri drept o acțiune prioritară care va fi întreprinsă de Guvern în următoarele 100 de zile.

”Acest lucru va asigura Republica Moldova cu o sursă alternativă de gaze, eventual la un preţ mai competitiv, va asigura securitatea noastră energetică și ne va permite să creăm mai multe locuri de muncă”, a spus Iurie Leancă.

Prim-ministrul a subliniat că, crearea noilor locuri de muncă presupune și crearea unui mediu de afaceri mai favorabil și mai benefic pentru atragerea investițiilor din partea întreprinzătorilor naționali, dar și potențialilor investitori din afara Republicii Moldova.

”Fără aceste investiții nu vom putea crea noi locuri de muncă, locuri de muncă care presupun o activitate mai sofisticată și mai bine plătită, precum și produse cu valoare adăugată, care vor stimula exportul”, a mai adăugat Iurie Leancă.

Cu referire la cea de-a doua prioritate a Guvernului Republicii Moldova, care presupune reforma justiției, a instituțiilor de forță și lupta împotriva corupției, Prim-ministrul a declarat că vor fi întreprinse toate măsurile necesare pentru a demonstra cetățenilor că aceștia sunt protejați de stat, că instituțiile poartă responsabilitate pentru acțiunile întreprinse și că există dreptate.

”Reforma poliției va continua și sunt convins că putem miza pe rezultate bune. La momentul de față, în sistemul Ministerului de Interne (MAI) există 2.300 de posturi vacante și în aceste 100 de zile vom începe angajarea noilor colaboratori, inclusiv prin atragerea de tineri absolvenţi, dar şi a femeilor. Ministerul de Interne va promova o campanie de popularizare a acestor poziții  printre absolvenții universităților, potențialii angajați ai MAI. Totodată, intenţionăm să dublăm proporţia femeilor angajate la moment în structurile Ministerului de Interne. Cu scopul de a consolida încrederea populației în noua poliție, vom dota în această perioadă 1.200 de polițiști din întreaga țară cu uniforme de tip nou, toate fabricate in Moldova”, a declarat Premierul.

Iurie Leancă a declarat că Guvernul va continua implementarea serviciilor de plăți electronice pentru serviciile publice.

”Acest sistem va contribui la reducerea corupției, a costurilor pentru servicii, dar şi a rîndurilor la diferite ghişee ale instituţiilor publice. Cetăţenii ce vor dori, vor putea achita online pentru orice serviciu în decurs de doar cîteva secunde. Vom optimiza și digitiza serviciile oferite cetățenilor. Lansarea serviciului e-apostilă în primele 100 zile va reduce timpul de aşteptare pentru serviciul dat la doar 30 de minute din momentul solicitării acestuia, va reduce costurile pentru apostilarea documentelor, va simplifica la maximum procedura de depunere a documentelor pentru apostilare. Cozile de la încă un ghişeu vor fi reduse semnificativ, la fel ca şi birocraţia şi corupţia”, a adăugat Prim-ministrul.

Iurie Leancă a declarat că reforma instituțiilor de forță și de drept va continua, în mod special a celor care se află în subordinea Guvernului, astfel încît lupta cu corupția să aibă un caracter sistemic, o abordare structurală, și să nu fie admisă ingerința sistemului politic în funcționarea acestor instituții. În acest sens, reforma va fi facilitată de sprijinul financiar din partea Uniunii Europene, în sumă de 60 de milioane de euro.

Cel de-al treilea obiectiv major al Guvernului pentru următoarele 100 de zile se concentrează pe Integrarea Europeană. În acest sens, Premierul a remarcat vizita sa la  Bruxelles pentru a prezenta și promova agenda europeană a Republicii Moldova, precum și pentru a discuta în privința rezultatelor finalizării procesului de negocieri pentru Acordul de Asociere.

”Sper să finalizăm negocierile pe zona de liber schimb, astfel încît atunci cînd vom avea Consiliul de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană, să putem declara despre finalizarea procesului de negocieri și să ne axăm pe următoarea etapă care este pregătirea pentru parafarea Acordului de Asociere și părții sale integrante, a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător”, a menționat Iurie Leancă, cu referire la obiectivele Guvernului pentru următoarele 100 de zile.

Iurie Leancă a afirmat că aceste obiective reprezintă un minim care contează pentru Republica Moldova și pe care Guvernul trebuie să-l ofere cetățenilor săi.

În final, Prim-ministrul a declarat că instituția pe care o conduce va rămîne în continuare deschisă pentru inițiativele reprezentanților opoziției, pe care i-a îndemnat să ia parte la procesul de guvernare, să contribuie la eficiența activității guvernării prin sugestii, propuneri și inițiative, informează Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (3)

 

Sus