Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.06.2013

O delegaţie pleacă azi la Moscova pentru a relua discuţiile cu reprezentanţii gigantului rus Gazprom privind un nou contract de importare a gazelor

O delegaţie pleacă azi la Moscova pentru a relua discuţiile cu reprezentanţii gigantului rus Gazprom privind un nou contract de importare a gazelor

O delegaţie condusă de vicepremierul Valeriu Lazăr pleacă azi la Moscova pentru a relua discuţiile cu reprezentanţii gigantului rus Gazprom privind un nou contract de importare a gazelor. La negocieri va participa şi preşedintele Moldovagaz Alexandru Gusev, sceie Adevărul.md.

Reprezentanţii Ministerului Economiei au refuzat să ofere detalii despre vizită, menţionând că vor difuza un comunicat cu mai multe informaţii. Contractul cu Gazprom, o necesitate În acelaşi timp, premierul Iurie Leancă a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că elaborarea şi semnarea unui nou contract de livrare a gazelor „e o nevoie de ordin economic şi politic“.

Premierul a precizat că discuţiile cu partenerii din Rusia sunt complicate şi că nu doar Moldova are dificultăţi: „E o problemă cu anumite conotaţii pe plan european, fiindcă e un subiect ce ţine de relaţia de ansamblu dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă“. Nu e clar însă dacă delegaţia condusă de Valeriu Lazăr va purta discuţii şi cu reprezentanţii guvernului rus. Potrivit lui Ion Grâu, consilier al premierului pentru probleme energetice, negocierile la acest subiect la nivel de experţi nu au încetat niciodată. Grâu a precizat că principalele teme de discuţii râmân datoria regiunii separatiste din stânga Nistrului şi restructurarea întreprinderii Moldovagaz.

Impasul nu va fi depăşit Economistul Alexandru Fala crede însă că şansele ca impasul din negocierile cu Gazprom să fie depăşit în acest an sunt mici. „Va fi dificil de găsit soluţii pentru toate problemele. Mai ales când e vorba de chestiuni complexe precum datoria istorică a Transnistriei sau reorganizarea şi divizarea Moldovagaz. Acum prioritatea Guvernului este accelerarea dialogului cu UE, ca până la summitul de la Vilnius să fie finalizate toate etapele de negocieri pe subiectele ce ţin de integrarea europeană, inclusiv Acordul de Liber Schimb“, afirmă expertul.


cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus