Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.06.2013

Piata de asigurari stagneaza la 232 mil. MDL

Piata de asigurari stagneaza la 232 mil. MDL

In primele trei luni ale anului curent, cele 17 companii active pe piata de asigurari din Republica Moldova au raportat un volum total de prime brute subscrise de circa 232 mil. MDL (14,4 mil. EUR), nivel similar cu cifrele raportate pentru ianuarie-martie 2012, arata datele financiare preliminare centralizate de Comisia Nationala a Pietei Financiare - CNPF.

"Aceasta stagnare este cauzata de indicatorii inregistrati de catre liderii pietei de profil in primul trimestru al acestui an - MOLDASIG si ASITO, care au ramas aproximativ la acelasi nivel ca si in perioada similara a anului precedent. Astfel, desi unele societati de asigurare au inregistrat cresteri, volumul total al subscrierilor per total piata a ramas la acelasi nivel, deoarece primele 2 companii detin o pondere semnificativa in portofoliul total al pietei", a comentat rezultatele, pentru buletinele XPRIMM Stiri, Vladimir Stirbu, Director Directie Generala Supraveghere Asigurari din cadrul CNPF.

De asemenea, "este si o consecinta a realitatilor macroeconomice din tara, segmentul de asigurare fiind strans legat si de celelalte ramuri ale economiei nationale", a adaugat Vladimir Stirbu.

Circa 92% din totalul afacerilor asiguratorilor au fost raportate pe segmentul de asigurari generale, restul de 8% fiind aferente politelor life. Totodata, potrivit autoritatii de supraveghere a pietei de la Chisinau, ca si in perioadele anterioare de raportare, portofoliul pietei a fost dominat in continuare de asigurarile de tip auto: CASCO - 16,9%, RCA - 20,3%, respectiv Carte Verde - 25%.

Alte tipuri de polite de asigurari generale cu pondere semnificativa in structura pietei au fost cele de tip property (incendiu, calamitati naturale si alte asigurari de bunuri, insumate) care au generat circa 7,9% din totalul pietei, politele de sanatate (cu valabilitate in interiorul si in exteriorul Moldovei, insumate) - 4,1%, accidente si boala - 2,9%, raspundere civila generala - 1,8%.

In ceea ce priveste valoarea indemnizatiilor brute platite de companiile de asigurare, aceasta s-a majorat cu 9,6% pana la 118 mil. MDL (7,3 mil. EUR) - echivalentul a 50,8% din totalul subscrierilor. Circa 58% din totalul daunelor platite au fost aferente segmentelor auto (68 mil. MDL) , esalonate astfel: CASCO - 32 mil. MDL, RCA - 22 mil. MDL, respectiv Carte Verde - 15 mil. MDL.

Cu o cota de piata ce se apropie de 26%, topul companiilor de asigurare din Republica Moldova a fost condus de MOLDASIG. In urma unei cresteri spectaculoase de peste 48%, respectiv pe fondul stagnarii volumului de afaceri ale ASITO (locul 3), MOLDCARGO a urcat pe pozitia a doua in ierarhia nationala (18,2% - cota de piata). Top 5 a fost completat de GRAWE-CARAT (12,1%) si DONARIS-GROUP (8,3%). Primele 5 companii din piata au generat 81% din totalul subscrierilor, in vreme ce gradul de concentrare intre primele 10 companii s-a situat la peste 94%, scrie Xprimm.md

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus