Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.06.2013

Acord de cooperare între Curţile de Conturi ale R.Moldova şi României

  Acord de cooperare între Curţile de Conturi ale R.Moldova şi României

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) şi Curtea de Conturi a României (CCR) au semnat Planul de acţiuni privind realizarea unor activități comune în contextul implementării Acordului de cooperare între Curtea de Conturi a României și Curtea de Conturi a Republicii Moldova din 28 iunie 2006. Ceremonia de semnare a avut loc pe 5 iunie 2013, în cadrul vizitei oficiale la Chişinău a delegaţiei CCR, condusă de Preşedintele instituţiei, Nicolae Văcăroiu.

Ceremonia oficială a fost precedată de discuţii referitor la dezvoltarea cooperării bilaterale, cu participarea membrilor delegaţiei Curţii de Conturi a României, reprezentanţilor Curţii de Conturi a Republicii Moldova şi Excelenţa sa, Ambasadorului României, dlui Marius Lazurcă. După semnare, preşedinţii celor două instituţii supreme de audit, Serafim Urechean şi Nicolae Văcăroiu au susținut un briefing pentru presă, oferind detalii despre viitoarea cooperare dintre CCRM şi CCR pentru anii 2013-2014.

Scopul Planului de acţiuni este dezvoltarea capacităţii instituţionale a celor două instituţii supreme de audit, obiectivele fiind axate pe creşterea calităţii activităţii de audit şi îmbunătăţirea performanţei personalului implicat în această activitate. Potrivit Planului de acţiuni pentru implementarea Acordului de cooperare între Curtea de Conturi a României și Curtea de Conturi a Republicii Moldova, semnat la 28 martie 2006, obiectivul principal al căruia este îmbunătățirea eficienței interacțiunii între cele două instituții supreme de audit, se preconizează realizarea unor acțiuni în anii 2013-2014.

Astfel, se prevede efectuarea unui audit comun referitor la tranzacțiile  vamale de la frontiera comună,  schimbul de experiență în domeniul auditului veniturilor, raportării anuale, conlucrării cu Parlamentul, Guvernul, organele de drept, alte parți interesate. Planul de acţiuni prevede, de asemenea, preluarea şi studierea experienței în domeniul auditului fondurilor externe realizat de Curtea de Conturi a României, schimbul de cunoştinţe în domeniul auditului financiar asupra conturilor anuale de execuție a bugetului de stat, BASS, fondurilor speciale, bugetelor UAT și datoriei publice a statului. Instituţiile supreme de audit preconizează acţiuni comune în domeniul traducerii și studierii standardelor internaţionale de audit ISSAI, schimbul de experiență privind implementarea acestora în  activitatea celor două  instituţii. Vor fi realizate schimbul de acte normativ-metodologice, instruirea auditorilor publici externi pe diferite domenii de interes sporit, schimb de delegații în scopul studierii experienței în domeniul planificării, realizării și raportării de audit, precum şi schimbul de experiență în domeniul evaluării controlului public intern în cadrul entităților publice, efectuării auditurilor de performanţă, monitorizării implementării recomandărilor şi alte acţiuni importante pentru consolidarea şi dezvoltarea celor două instituţii supreme de audit.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus