Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.06.2013

Două companii petroliere au anunţat reducerea preţului la gazul lichefiat

Două companii petroliere au anunţat reducerea preţului la gazul lichefiat

Două companii petroliere au prezentat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) notificări prin care au anunţat reducerea cu 30 de bani a preţului de vânzare cu amănuntul la gazul lichefiat. Astfel, începând cu azi, miercuri, 5 iunie, un litru de gaz lichefiat se va comercializa cu 8 lei şi 97 de bani.

Reducerea preţului la gazul lichefiat are loc ca urmare a diminuării preţurilor de achiziţie de la furnizori. De notat că în primul trimestru 2013 preţul mediu trimestrial de import al gazului lichefiat a fost de 791$/tona, în scădere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aprilie preţul mediu lunar de import s-a diminuat până la 671$/tona, iar în mai – până la 665$/tona.

Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, ANRE nu poate interveni pe o piaţă concurenţială în vederea stabilirii preţurilor la produsele petroliere. Acestea sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier în funcţie de cerere şi ofertă, şi depind de mai mulţi factori variabili, cum ar fi evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, evoluţia preţurilor externe ale carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar, valoarea accizelor pe piaţa internă etc. Pe piaţa produselor petroliere, ANRE este abilitată cu dreptul de eliberare/retragere a licenţelor de activitate şi de monitorizare a pieţei, inclusiv în vederea nedepăşirii de către operatori a profitului de 10%, prevăzut de metodologia de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus