Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.06.2013

Marea Britanie va susţine şi în continuare aspiraţiile proeuropene ale Republicii Moldova

Viceprim-ministrul Republicii Moldova Eugen Carpov a avut astăzi o întrevedere cu noul Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Marii Britanii în Republica Moldova Philip Batson. Eugen Carpov a felicitat Ambasadorul cu învestirea sa în funcţie, menţionând că relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Marea Britanie cunosc o dinamică tradiţional pozitivă, Marea Britanie fiind printre partenerii fideli ai statului nostru.

Interlocutorii au făcut un schimb general de opinii despre desfăşurarea procesului de negocieri, precum şi despre ultimele evoluţii înregistrate în dosarul transnistrean. În acest sens, au fost abordate aspecte din ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” , care a avut loc în perioada 23-24 mai 2013 la Odesa (Ucraina). În context, Vicepremierul a subliniat importanţa suportului din partea actorilor externi în activizarea discuţiilor pe subiecte politice în cadrul formatului „5+2”, inclusiv contribuţia statelor-membre ale UE în realizarea activităţilor orientate spre reintegrarea ţării.

În acelaşi timp, Viceprim-ministrul Republicii Moldova a accentuat importanţa continuării măsurilor de consolidare a încrederii ca element de bază în procesul de reglementare a problemei transnistrene. În acest sens, dl Eugen Carpov a făcut referire la ultimele realizări din complexul de acţiuni orientate spre întărirea încrederii, în special evacuarea surselor radioactive ca unul din bunele rezultate ale interacţiunii dintre cele două maluri ale Nistrului, iniţiativa de demontare a funicularului dintre oraşele Râbniţa şi Rezina etc.

În finalul întrevederii, Viceprim-ministrul E.Carpov a exprimat gratitudine pentru suportul Marii Britanii în reglementarea conflictului transnistrean, subliniind importanţa participării Londrei în procesul de soluţionare a diferendului, precum şi implicarea sa în implementarea diferitor proiecte.

La rândul său, Ambasadorul britanic Philip Batson a dat asigurări că ţara sa, în calitate de membru al UE, va susţine şi în continuare aspiraţiile proeuropene ale Republicii Moldova şi necesitatea reglementării definitive a conflictului transnistrean în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului. Totodată,  Philip Batson a sugerat continuarea proiectelor de consolidare a încrederii, acţiuni care duc la apropierea malurilor şi la redresarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus