Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.06.2013

Austria intenţionează să aprofundeze cooperarea comercial – economică cu Moldova

Austria intenţionează să aprofundeze cooperarea comercial – economică cu Moldova

Potrivit CCI, pe 3 iunie 2013, la Chișinău, a avut loc Forumul de Afaceri Moldova-Austria, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei în parteneriat cu Ambasada Austriei la București, în contextul unei misiuni economice în RM, în perioada 3-5 iunie, a unui grup de 13 companii austriece.

Rudolf Lukavsky, consilier comercial al Ambasadei Austriei la București, a spus că reuniunea are scopul de a intensifica relațiile comerciale moldo-austriece și de a facilita inițierea noilor parteneriate de afaceri. Mai multe companii austriece activează deja pe piața din România, iar alți investitori testează această regiune pentru a-și dezvolta businessul.

Richard Schenz, vicepreședinte al Camerei Economice a Austriei, și-a exprimat speranța ca Acordului de Liber Schimb să fie implementat cât mai curând. Austria este interesată de intensificarea relațiilor de colaborare cu Moldova.

Businessmenii austrieci sunt dispuși să investească în sectoarele: agroalimentar, textile, energetic, infrastructură, sănătate, tehnologii informaționale etc.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, a spus că, la momentul actual, CCI a RM conlucrează eficient în diferite domenii cu mai mulţi parteneri din Austria. "Aceste colaborări sunt orientate spre ridicarea nivelului profesional al cadrelor, preluarea experienţei austriece în domeniul comerţului exterior, stabilirea contactelor bilaterale şi multilaterale, administrarea afacerilor etc. Împreună am realizat și am participat la proiecte internaţionale, expoziţii, am organizat multiple misiuni economice atât în Moldova, cât şi în Austria.

De fiecare dată ne-am convins de utilitatea şi eficienţa acţiunilor întreprinse în comun. Această întrunire ne va permite să abordăm mai detaliat aspectele de colaborare și să ne direcţionăm mai exact eforturile în vederea intensificării relaţiilor comercial-economice, investiţionale şi de afaceri.

Viceministrul economiei, Octavian Calmîc, a prezentat situația economică din Republica Moldova. El a accentuat că relațiile de colaborare cu Uniunea Europeană reprezintă o prioritate pentru țara noastră, iar semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM-UE va deschide noi perspective pentru mediul de afaceri.

Potrivit datelor Biroului național de Statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Austria, pentru primele trei luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 38 mil. USD, cu 71% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri moldovenești în Austria, realizat în primul trimestru al anului curent, a înregistrat suma de 3.7 mil. USD, crescând cu 15% faţă de anul precedent.
 
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Austria a însumat 34.3 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 81% în raport cu anul 2012.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus