Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.05.2013

Prin utilizarea tehnologiei no till, fermierii din Moldova obţin recolte chiar şi pe timp de secetă

Prin utilizarea tehnologiei no till, fermierii din Moldova obţin recolte chiar şi pe timp de secetă

„Fermierii moldoveni care folosesc tehnologia no till reuşesc deja să valorifice 30-40% din avantajele oferite de această metodă, iar pentru a le obţine integral, mai au nevoie de trei-cinci ani”, afirmă expertul american Stephen Van Vleet. El s-a aflat în ţara noastră, pe parcursul ultimelor două săptămâni, pentru a acorda asistenţă pe bază de voluntariat în cadrul Programului USAID „De la Fermier la Fermier”, implementat de compania CNFA.

„Stadiul actual de utilizare a practicii no till de către fermierii din Moldova le permite acestora să obţină recolte chiar şi în anii secetoşi. Din momentul implementării în totalitate a noii tehnologii, în anii cu ploaie, agricultorii vor putea atinge o productivitate cu 10-15% mai mare decât în cazul tehnicilor tradiţionale”, specifică voluntarul.

Pentru sporirea eficienţei în utilizarea metodei no till, expertul le recomandă fermierilor să desfăşoare concomitent şi activităţi de creştere a animalelor pentru a dispune de fertilizanţi organici şi a-şi micşora cheltuielile de producere. Totodată, este necesar să se respecte cu stricteţe cerinţele privind rotaţia culturilor agricole, în scopul evitării riscului de secătuire a solului.
Un aspect important pentru reuşita tehnologiei şi a activităţii agricole în întregime este şi aplicarea metodelor adecvate de protecţie a plantelor. În opinia lui Stephen Van Vleet, fermierii din Moldova vor avea mai mult succes, dacă vor face uz de practicile de testare a solului şi de consultanţă calificată.

Stephen Van Vleet activează de peste 30 de ani în calitate de agronom specializat în evaluarea programelor de lucrare a terenurilor agricole. Ultimele sale cercetări s-au axat pe producerea cerealelor, combaterea buruienilor şi cercetarea sistemelor pentru păşunat. Actuala vizită a expertului în Moldova este deja a doua şi a avut ca obiectiv principal  evaluarea modului în care este implementată tehnologia no till de către beneficiarii IFAD.

Iurie Uşurelu, specialist în dezvoltarea lanţului valoric în cadrul IFAD, a menţionat că asistenţa acordată de expertul american a permis ca tot mai mulţi fermieri să asimileze şi să aplice cu succes metoda agriculturii conservative. În aceste condiţii,  IFAD îşi propune să promoveze în continuare această tehnologie pe întreg teritoriul Republicii Moldova. 

Noua metodă constă în lucrarea solului fără a fi arat şi permite păstrarea umidităţii acumulate în timpul iernii, precum şi reducerea în jumătate a consumului de motorină, comparativ cu metodele tradiţionale. Totodată, datorită faptului că solul lucrat prin această metodă este mai afânat, în timpul precipitaţiilor, umiditatea pătrunde mai uşor în sol.

Programul F2F oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultanţă americană gratuită pentru îmbunătăţirea performanţelor prin abordarea profesionistă a problemelor de ordin tehnic şi financiar. Asistenţa F2F se concentrează pe producerea şi prelucrarea fructelor, legumelor şi a laptelui. Pe lângă întreprinderile gazdă, în timpul aflării în Moldova, experţii americani acordă consultanţă gratuită şi altor fermieri care solicită asistenţă.

Programul „De la Fermier la Fermier” (tel.: 022 240 311, 069 260 005, nmocanu@moldova.cnfa.org, www.cnfa.md)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus