Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-29/situa-ia-bc-moldova-agroindbank-in-vizorul-bancii-na-ionale-29975.html
Data: May 29, 2013 (01:08)

Situația BC „Moldova - Agroindbank” în vizorul Băncii Naționale

Conform Legii instituțiilor financiare, în cazul constatării activității concertate a acționarilor unei bănci care dețin cotă substanțială în capitalul băncii, exerciţiul unor drepturi aferente ale acționarilor este suspendat de drept din data achiziţiei de acțiuni realizate fără permisiunea BNM. În această situație Banca Națională informează acționarii respectivi şi banca comercială despre incidenţa prevederilor legale în termen de 5 zile de la data la care a aflat despre achiziţia în cauză.
În perioada 15 -18 martie 2013, au fost efectuate cca. 23 de tranzacţii de proporţii mici cu acţiunile băncii în mărime de cca. 1.66 la sută din capitalul social, care reprezintă unele suspiciuni cu privire la legalitatea acestora.

Pe 10 şi 24 aprilie 2013, au fost tranzacţionate acţiunile ale doi acționari, care deţineau a câte 4.99 la sută din capitalul social al băncii.

În perioada 14-18 mai 2013, au fost tranzacţionate acţiunile deţinute de trei acționari din Slovenia și unu din Olanda cu o cotă totală de participare în capitalul social al băncii de 18.20 la sută.

Acţiunile menţionate au fost transferate către 7 companii înregistrate în Marea Britanie, Cipru şi Letonia, fiecare companie deţinând cota de participare sub 5 la sută, care nu necesită obţinerea permisiunii prealabile din partea Băncii Naţionale.
Banca Naţională examinează în prezent informaţia disponibilă cu referire la tranzacţiile respective şi a solicitat de la organele abilitate orice probă disponibilă, care ar indica existenţa unei activităţi concertate a noilor acţionari.

În cazul în care vor fi acumulate probe suficiente care să indice achiziţionarea unei cote substanţiale în capitalul BC „Moldova - Agroindbank” SA fără permisiunea BNM, ultima va informa acționarii și banca despre suspendarea drepturilor acționarilor, după cum s-a specificat mai sus.

Tranzacţiile recente cu acţiunile băncii nu au afectat buna activitate a BC „Moldova - Agroindbank” SA. Banca Naţională va întreprinde ferm toate măsurile legale pentru a proteja stabilitatea BC „Moldova - Agroindbank” SA şi a sistemului bancar din Republica Moldova., informează Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.