Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.05.2013

Următoarea rundă de negocieri în procesul de reglementare transnistreană este planificată pentru 16-17 iulie la Viena, Austria

Următoarea rundă de negocieri în procesul de reglementare transnistreană este planificată pentru 16-17 iulie la Viena, Austria

Cea mai recentă rundă de negocieri în procesul de reglementare transnistreană s-a încheiat astăzi, în oraşul Odesa, Ucraina cu un acord privind o măsură de mai departe de consolidare a încrederii.

„Discuţiile au cuprins un spectru larg de subiecte, importante pentru ambele părţi, inclusiv libera circulaţie şi evacuarea deşeurilor radioactive”, a spus Ambasadorul Andrei Deşciţa, Reprezentantul special pentru conflicte al Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE, care a prezidat negocierile. „Sunt bucuros că astăzi a fost semnat proiectul de decizie cu privire la dezasamblarea funicularului industrial, ce traversează râul Nistru în apropierea oraşelor Rîbniţa şi Rezina, care nu a fost utilizat de peste un deceniu şi reprezintă un pericol pentru locuitorii din imediata apropiere”.

Referindu-se la negocieri ca fiind „deschise, însă constructive”, Ambasadorul Deşciţa a chemat ambele părţi să continue desfăşurarea întâlnirilor regulate bilaterale la toate nivelele şi în perioada de până la următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”, planificată pentru 16-17 iulie la Viena.

„Este vital ca ambele părţi să rămână focusate pe înregistrarea progreselor reale în aceste discuţii şi să continue să lucreze întru realizarea acestui scop în perioada dintre rundele de negocieri oficiale,” a spus Ambasadorul Deşciţa.

Preşedintele în Exerciţiu al OSCE, Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, a transmis participanţilor un mesaj în care se subliniază angajamentul Preşedinţiei Ucrainene în asigurarea procesului de negocieri un caracter echilibrat, constructiv şi eficient. „Dialogul constructiv şi consensul sunt factorii principali ai succesului în procesul de negocieri, care este în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale râului”.

Kojara a salutat decizia de a dezasambla funicularul. „Această decizie are un impact direct asupra siguranţei şi necesităţilor de bază a locuitorilor; de asemenea, acesta este un pas important spre apropierea poziţiilor părţilor la procesul de negocieri”.

„Aceasta este încă o dovadă că părţile pot lua decizii prin negocieri. Preşedinţia Ucraineană a OSCE va acorda susţinere deplină implementării acordului convenit, şi va sprijini activ părţile în dialogul de mai departe şi identificarea soluţiilor de compromis,” a subliniat Ministrul.

Formatul „5+2” include reprezentanţi ai părţilor, mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri – Moldova, Transnistria, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Aceasta a fost a doua rundă de negocieri în formatul „5+2” desfăşurată în decursul acestui an, în timpul Preşedinţiei Ucrainene a OSCE, prima rundă fiind desfăşurată la Lvov, în luna februarie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus