Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-24/mai-multe-acorduri-de-cooperare-in-domeniul-energetic-au-fost-semnate-in-cadrul-int-lnirii-lui-valer-29931.html
Data: May 24, 2013 (11:57)

Mai multe acorduri de cooperare în domeniul energetic au fost semnate în cadrul întâlnirii lui Valeriu Lazăr și Constantin Niță

Viceprim-ministrul, ministrul în exercițiu al Economiei, Valeriu Lazăr, a avut astăzi o întrevedere cu ministrul delegat pentru energie al României, Constantin Niță, care se află într-o vizită oficială la Chișinău. Părțile au examinat mersul pregătirilor pentru demararea construcției gazoductului reversibil Ungheni-Iași, inclusiv aspectele tehnice ce țin de documentele aferente inițierii lucrărilor de construcție a acestuia.

Părțile au pus în discuție și semnarea unui Memorandum de înțelegere privind licitația de subtraversare a râului Prut, precum și modalitățile de alocare a mijloacelor financiare în valoare de 9 milioane de euro din contul grantului nerambursabil oferit de România, necesare pentru construcția segmentului de pe teritoriul Republicii Moldova. O următoare etapă a acestui proiect de importanță strategică este construcția, cu fonduri structurale europene, a unei stații de comprimare. Aceasta ar urma să asigure presiunea în gazoduct pentru a beneficia de capacitatea deplină a acestuia.

Faza finală a proiectului o reprezintă construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, cu o lungime de 130 de km. Potrivit viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, mai mulți parteneri de dezvoltare și-au exprimat interesul în finanțarea acestui proiect.

Potrivit Ministerului Economiei, vicepremierul Valeriu Lazăr a mai discutat cu ministrul român delegat pentru energie, Cosntantin Niță, și opțiunile de aderare a Republicii Moldova la Rețeaua europeană a operatorilor de sistem ENTSO-E. Potrivit lui Valeriu Lazăr, elaborarea unui studiu de fezabilitate, cu sprijinul Programului Operațional Comun Republica Moldova-Ucraina-România, va indica modalitatea optimă de interconectare a celor două sisteme energetice.

”Aderarea la ENTSO-E în condițiile existenței conexiunilor fizice va consolida securitatea energetică și va oferi posibilitatea de a alege oricând și fără constrângeri între alternativa de a cumpăra energie din Est sau din Vest, precum și arbitrajul comercial între cele două blocuri”, a declarat Valeriu Lazăr.În cadrul vizitei dlui Niță la Chișinău a fost semnat un Acord de parteneriat între Ministerul Economiei al Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Rezerve Materiale din România, instituții ce gestionează construcția gazoductului Ungheni – Iași.

De asemenea, a fost semnat un Memorandum de înțelegere între Institutul de Studii și Proiectări Energetice din București, ISPE, și Institutul de Cercetare, Proiectare și Tehnologie Energoproiect din R.Moldova.