Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.05.2013

Mai multe acorduri de cooperare în domeniul energetic au fost semnate în cadrul întâlnirii lui Valeriu Lazăr și Constantin Niță

Mai multe acorduri de cooperare în domeniul energetic au fost semnate în cadrul întâlnirii lui Valeriu Lazăr și Constantin Niță

Viceprim-ministrul, ministrul în exercițiu al Economiei, Valeriu Lazăr, a avut astăzi o întrevedere cu ministrul delegat pentru energie al României, Constantin Niță, care se află într-o vizită oficială la Chișinău. Părțile au examinat mersul pregătirilor pentru demararea construcției gazoductului reversibil Ungheni-Iași, inclusiv aspectele tehnice ce țin de documentele aferente inițierii lucrărilor de construcție a acestuia.

Părțile au pus în discuție și semnarea unui Memorandum de înțelegere privind licitația de subtraversare a râului Prut, precum și modalitățile de alocare a mijloacelor financiare în valoare de 9 milioane de euro din contul grantului nerambursabil oferit de România, necesare pentru construcția segmentului de pe teritoriul Republicii Moldova. O următoare etapă a acestui proiect de importanță strategică este construcția, cu fonduri structurale europene, a unei stații de comprimare. Aceasta ar urma să asigure presiunea în gazoduct pentru a beneficia de capacitatea deplină a acestuia.

Faza finală a proiectului o reprezintă construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, cu o lungime de 130 de km. Potrivit viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, mai mulți parteneri de dezvoltare și-au exprimat interesul în finanțarea acestui proiect.

Potrivit Ministerului Economiei, vicepremierul Valeriu Lazăr a mai discutat cu ministrul român delegat pentru energie, Cosntantin Niță, și opțiunile de aderare a Republicii Moldova la Rețeaua europeană a operatorilor de sistem ENTSO-E. Potrivit lui Valeriu Lazăr, elaborarea unui studiu de fezabilitate, cu sprijinul Programului Operațional Comun Republica Moldova-Ucraina-România, va indica modalitatea optimă de interconectare a celor două sisteme energetice.

”Aderarea la ENTSO-E în condițiile existenței conexiunilor fizice va consolida securitatea energetică și va oferi posibilitatea de a alege oricând și fără constrângeri între alternativa de a cumpăra energie din Est sau din Vest, precum și arbitrajul comercial între cele două blocuri”, a declarat Valeriu Lazăr.În cadrul vizitei dlui Niță la Chișinău a fost semnat un Acord de parteneriat între Ministerul Economiei al Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Rezerve Materiale din România, instituții ce gestionează construcția gazoductului Ungheni – Iași.

De asemenea, a fost semnat un Memorandum de înțelegere între Institutul de Studii și Proiectări Energetice din București, ISPE, și Institutul de Cercetare, Proiectare și Tehnologie Energoproiect din R.Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus