Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.05.2013

Ministrul Justiției în exercițiu, Oleg Efrim a dispus intentarea procedurii disciplinare a 7 judecători implicați în dosarul ÎS „Registru”

Ministrul Justiției în exercițiu, Oleg Efrim a dispus intentarea procedurii disciplinare a 7 judecători implicați în dosarul ÎS „Registru”

În calitate sa de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ministrul Justiției în exercițiu, Oleg Efrim a constatat, că atât decizia instanței de apel cât și a celei de recurs în dosarul Întreprinderii de Stat „Registru” versus „Intercomsoft LTD”  sunt  emise cu încălcarea gravă a normelor de drept procesual și material.

Astfel, Oleg Efrim a remis materialele pentru examinare Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM în privința judecătorilor Curții de Apel Chișinău: Pahapol Anatolie, Minciuna Anatolie și celor 5 din cadrul Curţii Supreme de Justiţie: Filincova Svetlana, Novac Svetlana, Vieru Tatiana, Bejenaru Iurie şi Stratulat Galina.

Judecătorilor li se imputează grave ilegalități admise la examinarea dosarului menționat, precum: încălcarea normelor materiale, încetarea relațiilor și lipsa prerogativelor contractuale pentru „Intercomsoft LTD”, încălcarea normelor procesuale pentru admiterea spre examinare a cererii reconvenționale, neachitarea taxei de stat pentru înaintarea acțiunii reconvenționale, încălcarea termenului de prescripție exstinctivă, lipsa imparțialității instanței, lipsa unui contract de cesiune de creanță, lipsa împuternicilor la semnarea cererii reconvenționale, încălcarea normelor de competență la examinarea cazului.

Astfel, relațiile contractuale dintre  „Intercomsoft LTD”  și Î.S. „Registru” au încetat încă din 2006 prin neprelungirea acestuia, iar în lipsa unui acord nou, părțile contractului nu pot fi forțate la efectuarea oricăror prestații. Or, conform prevederilor contractuale competenta de examinare a litigiilor nu aparţine instanţelor de judecata naţionale, fapt confirmat şi de Hotărirea Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lînga  Camera de Industrie şi Comerţ din Paris la 30.07.2008.

Reamintim că, în urma deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 24 aprilie 2013, a fost păstrată în vigoare hotărîrea Curţii de Apel Chişinău care a obligat, ÎS „Registru” să achite companiei „Intercomsoft LTD” despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus