Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.05.2013

Încarcerarea deținuților, care au încălcat disciplina în penitenciare, va fi interzisă

Deputații au votat astăzi un proiect de lege care prevede modificarea și completarea Codului de executare a Republicii Moldova. Inițiativa legislativă a fost înaintată de viceprepreședinta Parlamentului RM, Liliana Palihovici.

Potrivit proiectului, încarcerarea va fi înlocuită cu o altă sancțiune, numită izolare disciplinară. Cei penalizați nu vor putea comunica cu alți deținuți, fiind transferați într-o celulă separată, dar vor avea dreptul la plimbări zilnice de o oră, iar în cazul deținuților minori – două ore. În același timp, femeile însărcinate sau care îngrijesc copii cu vârsta de până la 3 ani nu vor fi izolate.

Același proiect de lege prevede și alte penalizări pentru deținuții care au încălcat disciplina, cum ar fi: suspendarea corespondenței, a dreptului de a primi colete pe o perioada de până la 2 luni sau înterzicerea întrevederilor cu rudele pentru o perioadă de până la 3 luni.

În cazul deținuților cu comportament exemplar vor fi aplicate măsuri de stimulare. Aceștia vor avea dreptul la convorbiri telefonice suplimentare, vor primi mai des colete de la rude și va fi suplimentat numărul de întrevederi.

Autorul inițiativei legislative a explicat că modificările la Codul de executare al Republicii Moldova au fost necesare pentru a respecta Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, care interzice tortura sau aplicarea unor tratamente inumane.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus