Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.05.2013

Forumul Regional de Investiții și Inovații ”Cooperare pentru Dezvoltare” în Regiunea de Dezvoltare Centru și-a deschis lucrările astăzi la Costești, Ialoveni

Circa 150 de reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, parteneri de dezvoltare, instituții de dezvoltare regională, antreprenori și ONG-uri participă astăzi la primul Forum Regional de Investiții și Inovații "Cooperare pentru Dezvoltare" în Regiunea de Dezvoltare Centru.

Evenimentul are drept scop atragerea investițiilor și promovarea inovațiilor în Regiunea de Dezvoltare Centru, precum și schimbul de cunoștințe și practici în domeniul dezvoltării regionale în vederea stabilirii parteneriatelor de dezvoltare în domeniu.

Forumul a debutat cu mesajul Ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Marcel Răducan care a subliniat prioritățile de politică  regională în țara noastră, precizînd că MDRC a inițiat un număr mare de activități ce țin de dezvoltarea capacităților actorilor regionali pentru elaborarea și implementarea proiectelor de dezvoltare regională, avînd drept obiectiv creșterea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Ministrul a nominalizat principalele rezultate obținute în urma implementării eficiente a proiectelor de dezvoltare regională în Regiunea Centru.

"În termeni pragmatici, în cadrul proiectelor de dezvoltare regională avem următoarele rezultate: o stație de epurare a apelor reziduale în or. Călărași, 4 km de rețele de apeduct, circa 2,5 km rețele de canalizare. Astfel, 17 000 de persoane, 74 instituții publice și 258 de agenți economici beneficiază de servicii de aprovizionare cu apă și canalizare. În domeniul infrastructurii drumurilor a fost îmbunătățită starea drumurilor publice pe o lungime de circa 11 km, inclusiv 7,8 km construiți și 3,5 km renovați. În domeniul atractivității turistice a fost reabilitat Palatul de cultură din or. Ungheni" a subliniat Ministrul Marcel Răducan.

Forumul Regional de Investiții și Inovații din Regiunea Centru reprezintă o platformă de dialog între participanți, în vederea identificării parteneriatelor pe termen lung, atît la nivel regional cît și local, precum și un instrument de obținere a beneficiilor  care va duce la eliminarea discrepanțelor economice și sociale în cadrul regiunii.

În contextul obținerii de beneficii, Grigore Cobzac președintele Consiliului Regional de Dezvoltare Centru, președintele raionului Hîncești a menționat că evenimentul este o oportunitate pentru dezvoltarea parteneriatelor inter-municipale, iar dialogul în cadrul întrunirii va promova potențialul investițional al regiunii și va asigura dezvoltarea economică ulterioară.

La rîndul său, viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor Veaceslav Guțuțui a vorbit despre rolul și importanța Agențiilor de Dezvoltare Regională în procesul de implementare a politicilor de dezvoltare regională. De asemenea, viceministrul a menționat că instituționalizarea procesului de dezvoltare regională oferă și primele rezultate, prin Strategiile de Dezvoltare Regionale, iar obiectivul implementării proiectelor este dezvoltarea regiunii și obținerea succeselor în consolidarea procesului de dezvoltare regională.

Amintim, că în cadrul Forumului vor fi organizate și 2 panele de discuții în care vor fi dezbătute problemele dezvoltării urbane echilibrate, cooperării inter-municipale, oportunităților investiționale și practicile de succes, iar în cea de-a doua zi a evenimentului participanții vor avea posibilitatea să viziteze proiectele de succes din RD Centru, informează Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus