Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-21/guvernatorul-bnm-dorin-dragutzanu-a-participat-la-conferintza-perioada-de-tranzitzie-shi-perspective-29885.html
Data: May 21, 2013 (19:11)

Guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu a participat la conferinţa „Perioada de tranziţie şi perspective de viitor” de la Bishkek, Kîrgîzstan

În perioada 19-21 mai 2013, guvernatorul Bancii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu  a participat la conferinţa  „Perioada de tranziţie şi perspective de viitor” de la Bishkek, Kîrgîzstan. Evenimentul a fost organizat de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în comun cu autorităţile din Elveţia şi Kîrgîzstan.

La întrunire au fost invitaţi reprezentanţi ai organismelor internaţionale şi ai ţărilor din Caucaz, Asia Centrală, zona limitrofă şi Elveţia la nivel de guvernatori ai băncilor centrale, miniştri ai finanţelor şi ai economiei, alţi oficiali şi exponenţi ai mediului academic cu preocupări ştiinţifice la acest subiect.

Forumul şi-a propus o abordare retrospectivă a tranziţiei postsovietice pe parcursul a 20 de ani derulate în Caucaz şi Asia centrală. Astfel, subiectele de bază  ale discuţiilor au vizat provocările de atunci, priorităţile în politica economică şi acţiunile de viitor, de asemenea, politicile macroeconomice şi reformele structurale pentru stimularea creşterii. Prezenţa la reuniune atât a experţilor aflaţi în exerciţiu actualmente, cât şi a celor cu mandate desfăşurate în acea perioadă a permis un schimb productiv de idei asupra experienţelor de interes general.

Participanţii au evocat aspectele comune ale problemelor tranziţiei şi au expus, totodată,  performanţe diverse, în funcţie de particularităţile economice, sociale şi politice ale ţărilor reprezentate. În acest sens, s-au făcut referinţe la remiteri, resursele naturale, vulnerabilitatea la şocurile externe, aprofundarea financiară şi dezvoltarea sectorială a economiei.

Conferinţa a reflectat o amplă trecere în revistă a eşecurilor şi a realizărilor tranziţiei, cu dezvăluirea soluţiilor aplicate şi reevaluarea acestora prin prisma  timpului prezent. „Ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat ?” Acestea sunt  întrebările –cheie la care s-au căutat răspunsuri, în sprijinul creării unor viziuni clare asupra conceptelor de dezvoltare economică din viitor. Comunicarea interactivă a evidenţiat tranziţia drept o etapă istorică importantă şi o temelie solidă pentru tendinţele evolutive din perioada următoare, informează Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.