Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-21/banca-europeana-pentru-reconstructzie-shi-dezvoltare-sustzine-in-continuare-eficientza-energetica-in-29892.html
Data: May 21, 2013 (19:34)

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare susţine în continuare eficienţa energetică în Moldova cu un nou împrumut de €2 milioane pentru Mobiasbancă - Groupe Société Générale

Finanţarea din partea BERD va fi acordată sub formă de împrumuturi gospodăriilor private, grupurilor de rezidenţi, asociaţiilor de locatari, condominiilor şi cooperativelor, precum şi companiilor de gestionare a caselor, companiilor de servicii energetice, pentru a le ajuta să finanțeze îmbunătăţirile ce vor face casele lor mai eficiente din punct de vedere energetic.

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, împrumutul este parte a Liniei de Finanţare pentru Eficiență Energetică din Moldova în domeniul rezidenţial, sau MoREEFF - inițiativa BERD care presupune €35 milioane pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile private. MoREEFF vine cu un grant din partea UE şi a Suediei pentru a oferi proprietarilor de case suport tehnic şi stimulente pentru investiţii.

Directorul BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belarus, Paul-Henri Forestier, care a semnat acordul, a menţionat: “Sunt încântat de această nouă finanţare Mobiasbancă pentru eficienţa energetică în spaţiul rezidenţial la numai o lună de la semnarea împrumutului pentru eficienţa energetică în sectorul privat. Locuinţele au un potenţial înalt de a reduce emisiile CO2 în atmosferă, iar pentru proprietarii de case și apartamente este această este o oportunitate de a economisi energia şi banii – o imensă povară financiară pentru moldoveni.”

Eficienţa energetică este o prioritate a BERD în Moldova, o ţară care importă peste 90% din energia pe care o consumă şi cheltuie mai mult de 30% din bugetul pentru importul energiei. În acelaşi timp infrastructura urbană depăşită, locuinţele comunale vechi, precum şi infrastructura energetică învechită duc la pierderi enorme de resurse la nivel de consumator. În unele locuinţe pierderile termice se ridică la peste 50% din consumul de căldură.

Din momentul lansării în toamna anului 2012, programul MoREEFF a ajutat 134 de gospodării să reducă din consumul de energie şi să economisească bani, prin credite băncilor partenere în sumă de 347.793 EUR. Aceste proiecte au contribuit la economisirea a 814 MWh pe an – energie suficientă pentru o mașină să înconjoare Ecuatorul de 30 de ori. În rezultat emisiile de CO2 au fost reduse cu 185 de tone pe an, pentru absorbţia cărora ar fi nevoie de 5ha de pădure cu 7000 de copaci.

Preşedintele Mobiasbancă - Groupe Société Générale, Ridha Tekaia, a menţionat: „Mă bucură enorm continuarea colaborării noastre cu BERD, iar astăzi ne alăturăm Liniei de Finanţare pentru Eficienţă Energetică din Moldova în domeniul rezidenţial, special concepută pentru persoanele fizice, interesate de îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi implementarea măsurilor de economisire a energiei. Astfel, noi oferim posibilitate clienţilor noştri privaţi de a obţine un credit la o rată mai bună şi o componentă de grant până la 35% din creditul oferit după implementarea cu succes a proiectului. În plus, aderarea la acest program este în conformitate cu modelul de responsabilitate social-corporativă implementat de Mobiasbancă şi grupul Société Générale în ansamblu.”

Subsidiara grupului Société Générale SA, Mobiasbancă, este a şasea cea mai mare bancă comercială din Moldova, care deserveşte peste 87.000 de clienţi activi din sectoarele corporativ, micului business şi cel privat prin intermediul unei reţele de 46 de filiale. Mobiasbancă a primit recent o finanţare de € 3 milioane de la BERD pentru acordarea de credite întreprinderilor ce investesc în  eficienţa energetică.

Pe lângă investiţiile în îmbunătăţirea eficienţei energetice, BERD susține Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în modificarea Legii privind Eficienţa Energetică şi a Codurilor Locative, astfel creând un cadru legal care va permite asociaţiilor de locatari şi condominii să împrumute bani pentru a investi în materiale şi echipamente mai eficiente. Aceasta este parte a unui efort mai mare de a ajuta Moldova să-şi consolideze securitatea energetică.

BERD, unul dintre cei mai mari investitori în Moldova, are la moment 96 de proiecte investiţionale semnate în țară, acoperind domeniile energetic, de transport, agribusiness, industrie generală şi cel bancar, în valoare totală de 743 mil. EUR.