Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-20/curtea-constitutzionala-la-repus-in-functzie-pe-procurorul-general-29862.html
Data: May 20, 2013 (18:14)

Curtea Constituţională l-a repus în funcţie pe procurorul general

Curtea Constituţională a declarat luni constituţională hotărârea parlamentului prin care Corneliu Gurin a fost numit în funcţia de procuror general şi a anulat o altă hotărâre a legislativului prin care actul respectiv fusese abrogat.

Decizia a fost luată, luni, după examinarea sesizării deputatului independent, Sergiu Sârbu. Decizia CC este definitivă şi irevocabilă. Astfel, din 20 mai, Corneliu Gurin este procurorul general al Moldovei.

Pe data de 3 mai curent, parlamentul şi-a anulat propria hotărâre din 18 aprilie privind numirea lui Gurin în funcţia de procuror general la recomandarea unei comisii parlamentare speciale care a examinat circumstanţele de numire a acestuia la conducerea procuraturii şi după examinarea documentelor şedinţei Parlamentului din 18 aprilie, precum şi a materialelor video, prin care s-a constatat că mai mulţi deputaţi nu au votat pentru candidatura lui Gurin la conducerea procuraturii, dar votul lor a fost numărat.

Curtea Constituţională a anulat încă un act, dintr-un pachet de legi votat de parlament la 3 mai, după ce sâmbătă a declarat neconstituţională acordarea unor împuterniciri sporite guvernului demisionat şi a anulat câteva acte prin care au fost demişi doi membri ai guvernului şi un alt funcţionar guvernamental. Curtea Constituţională a constatat că atribuirea unor atribuţii extinse pentru Premierul în exerciţiu, care nu au nicio diferenţă cu cele de care dispune un Premier în funcţie, contravine Constituţiei şi este periculoasă pentru democraţia parlamentară.