Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-18/tefan-f-le-institu-iile-statului-trebuie-consolidate-pentru-a-fi-independente-astfel-ca-acestea-sa-n-29861.html
Data: May 18, 2013 (23:08)

Štefan Füle: Instituțiile statului trebuie consolidate pentru a fi independente, astfel ca acestea să nu fie în serviciul unor forțe politice

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 18 mai a.c., la Reședința de stat o întrevedere cu Štefan Füle, comisarul european pentru Extindere și Politică de Vecinătate.

Șeful statului l-a informat de oficialul european despre situația politică internă și condițiile politice care au intervenit după demiterea guvernului, la începutul lunii martie.

Referindu-se la hotărârea pronunțată de Curtea Constituțională pe 22 aprilie,  Nicolae Timofti a spus că această decizie a anulat posibilitatea instalării unui nou Guvern în fruntea țării. «Prestația din ultima vreme a Curții Constituționale, care a ales să se comporte ca un actor politic, este în contradicție cu toată jurisprudența constituțională de până în prezent», a opinat președintele. Nicolae Timofti i-a cerut lui Štefan Füle să examineze posibilitatea ca structurile europene, în special Comisia de la Veneția, să facă o expertiză a hotărârii respective a Curții Constituționale.

Șeful statului și-a exprimat speranța că va fi evitată o confruntare între Parlament și Curtea Constituțională, iar pentru aceasta ambele instituții ar trebui să acționeze doar în spațiul constituțional.

Președintele Republicii Molodva a convenit cu oficialul european ca în discuțiile ulterioare, de astăzi, cu reprezentanții partidelor politice, Domnia sa să ceară acestora opinii cu privire la posibilitatea creării unei majorități parlamentare, necesare învestirii unui nou Guvern.

În cadrul schimbului de opinii, Nicolae Timofti a subliniat importanța menținerii tuturor instituțiilor statului, inclusiv a celor de drept, în zona atribuțiilor lor legale, departe de interesele politice și private.

Președintele Republicii Moldova consideră necesară realizarea unei reforme constituționale, care ar împiedica pe viitor orice tentativă de a forța limitele Constituției. Noile prevederi constituționale ar urma să fie precise, de natură să delimiteze clar atribuțiile instituțiilor statului.

La rândul său, Štefan Füle, comisarul european pentru Extindere și Politică de Vecinătate, a declarat că instituțiile statului trebuie consolidate pentru a fi independente, astfel ca acestea să nu fie în serviciul unor forțe politice. «Președintele Nicolae Timofti și prim-ministrul interimar Iurie Leancă trebuie să aibă susținerea partidelor reformatoare», a spus Štefan Füle.
Oficialul european și-a exprimat speranța că oamenii politici din Republica Moldova vor avea maturitatea necesară pentru a acționa în interesele cetățenilor.

Comisarul european pentru Extindere și Politică de Vecinătate și-a exprimat convingerea că prin intermediul Republicii Moldova Parteneriatului Estic va avea succes, informează Serviciul de Presă al Președinției.