Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-18/festivalul-de-film-european-va-avea-loc-la-chi-inau-i-la-tiraspol-timp-de-o-saptam-na-in-mai-2013-a--29837.html
Data: May 18, 2013 (00:46)

Festivalul de Film European va avea loc la Chișinău și la Tiraspol timp de o săptămână, în mai 2013.a culturală a Europei în Republica Moldova

Pe 19 mai 2013, Ambasadorul Dirk Schuebel, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, și Boris Focșa, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, vor ține discursuri de introducere în cadrul ceremoniei din seara deschiderii Festivalului de Film European. Ceremonia de deschidere va avea loc la Cinematograful Gaudeamus, la ora 18:30 (adresa: str. V. Alecsandri nr. 4, Chișinău).

Pe 19 mai, la ora 19:00, va avea loc premiera în Republica Moldova a filmului românesc "Poziția copilului" care va și lansa Festivalul de Film European. Filmul a câștigat premiul Ursul de Aur din acest an, la Berlinala 2013. Proiecția filmului "Poziția copilului" este sprijinită de către Institutul Cultural Român la Chișinău și Ambasada României în Republica Moldova. Marius Lazurcă, Ambasadorul României, și Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, vor prezenta filmul și vor informa publicul despre cultura și cinematografia română contemporană.

În acest an, în cadrul Festivalului de Film European vor fi proiectate 17 filme oferite de către statele membre ale UE și țările candidate. Festivalul va prezenta publicului larg din Moldova exemple ale cinematografiei naționale, inclusiv povești de film fascinante și provocatoare, sentimentale și intrigante, dramatice și pline de umor. Proiecția filmelor se va face cu titlu gratuit, în limbile originale, cu subtitrare în limba de stat a Republicii Moldova, la Chișinău, și în limba rusă la Tiraspol. Programate a fi proiectate doar o singură dată, filmele din cadrul festivalului sunt o fereastră către diversitatea și spiritul Europei.
Așa cum a fost menționat de către Ambasadorul Dirk Schuebel, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, "fiind un mijloc important de a construi înțelegerea reciprocă, împărtășirea diversității patrimoniului cultural și promovarea valorilor noastre europene comune, Festivalul de Film European oferă o privire exclusivă în spatele cortinei societăților europene contemporane și în viața lor de zi cu zi".

Programul Festivalul de Film European este disponibil pe: http://www.eudaymoldova2013.org/en/film-festival.html
Festivalul de Film European este organizat de către Delegația UE în Republica Moldova.