Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.05.2013

Eficienţa utilizării tehnologiei no till de către fermierii moldoveni, evaluată de experţi americani

Eficienţa utilizării tehnologiei no till de către fermierii moldoveni, evaluată de experţi americani

Un expert din SUA asistă echipa IFAD în evaluarea rezultatelor obţinute de fermierii din Moldova în urma utilizării tehnologiei no till. Stephen Van Vleet se va afla în ţara noastră, până la sfârşitul lunii mai, pentru a acorda asistenţă pe bază de voluntariat în cadrul Programului USAID „De la Fermier la Fermier”, implementat de compania CNFA.

Voluntarul activează de peste 30 de ani în calitate de agronom specializat în evaluarea programelor de prelucrare a terenurilor agricole. Ultimele sale cercetări s-au axat pe producerea cerealelor, combaterea buruienilor şi cercetarea sistemelor pentru păşunat. Pe parcursul aflării în Moldova, expertul va examina loturile demonstrative din Chişinău şi va acorda consultanţă privind utilizarea tehnologiei no till.

Noua metodă constă în lucrarea solului fără a fi arat şi permite păstrarea umidităţii acumulate în timpul iernii, precum şi reducerea în jumătate a consumului de motorină, comparativ cu metodele tradiţionale.

Aceasta este deja a doua vizită a lui Stephen Van Vleet în Republica Moldova, prima fiind efectuată în septembrie 2012, cu scopul organizării unei instruiri pentru fermieri privind utilizarea tehnologiei no till.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, tehnologia este utilizată în ţara noastră de aproape cinci ani, iar suprafaţa totală de terenuri agricole  pe care este aplicată în prezent depăşeşte 35 de mii de hectare.

Un alt voluntar american, Brent Van Dyke, îşi încheie la finele acestei săptămâni vizita în Moldova. Expertul de înaltă calificare în creşterea animalelor a acordat asistenţă centrată pe nutriţia bovinelor Institutului Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină din satul Maximovca, raionul Anenii Noi.

Programul F2F oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultanţă americană gratuită pentru îmbunătăţirea performanţelor prin abordarea profesionistă a problemelor de ordin tehnic şi financiar. Asistenţa F2F se concentrează pe producerea şi prelucrarea fructelor, legumelor şi a laptelui. Pe lângă întreprinderile gazdă, în timpul aflării în Moldova, experţii americani acordă consultanţă gratuită şi altor fermieri care solicită asistenţă.

Programul „De la Fermier la Fermier” (tel.: 022 240 311, 069 260 005, nmocanu@moldova.cnfa.org, www.cnfa.md)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus