Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-16/r-moldova-shi-uniunea-europeana-au-discutat-ofertele-tarifare-pentru-produsele-agricole-in-cadrul-ne-29820.html
Data: May 16, 2013 (23:32)

R.Moldova şi Uniunea Europeana au discutat ofertele tarifare pentru produsele agricole în cadrul negocierii Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE

În perioada zilelor de 15-16 mai 2013, a avut loc video-conferința Chișinău-Bruxelles a negociatorilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE, în cadrul căreia au fost discutate ofertele părților privind produsele agricole sensibile și servicii.

Oferta Republicii Moldova propusă spre negociere partenerilor europeni prevede liberalizarea treptată de până la 10 ani pentru unele produse agricole, precum ar fi fructele și legumele proaspete, conserve, sucuri, unele produse lactate, etc. Aceasta va permite agenților economici din Republica Moldova să-și sporească competitivitatea produselor destinate atât pentru piața internă cât și cea externă.

Totodată, întru protecția producătorilor autohtoni a fost propusă instituirea unor cote tarifare pentru o serie de produse europene, precum carnea și produsele din carne, zahăr, unele produse lactate, etc. Volumul cotelor negociate au fost determinate de nivelul de producere autohton și prognozele de creștere al acestuia, precum și de consumul pieții interne.

La rândul sau, Uniunea Europeană a venit cu oferta de institui anual un nivel al volumului posibil de export pentru unele produse agricole din Moldova. Conform ofertei, circa 10 grupuri de mărfuri, precum ar fi carnea, zahăr, cereale, lactate, ouă vor putea fi exportate fără achitarea taxelor vamale în limita volumului stabilit. Totodată, volumului posibil de export va putea fi ajustat de la an la an în dependență de solicitarea agenților economici din Republica Moldova.

Referitor la vinuri, părțile au convenit că această categorie de mărfuri va fi supusă liberalizării și va asigura producătorilor de vinuri autohtoni accesul nelimitat pe piața Uniunii Europene, fără achitarea taxelor vamale.

Un alt subiect al video-conferinței a constituit perfectarea aspectelor juridice ale Acordului de Liber Schimb și Aprofundat RM-UE la capitolul servicii, care prevede liberalizarea acestui sector. În opinia experților negociatori acest fapt va impune un nivel internațional și va asigura o creștere semnificativă a calității serviciilor oferite de către companiile moldovenești, precum și va permite dezvoltarea rapidă a unui șir de servicii nevalorificate la moment.

Ministerul Economiei anunță că în perioada 10-14 iunie 2013, la Chișinău, va avea loc cea de VII-a rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE. Conform agendei prealabile subiectele negocierii vor fi definitivarea textelor juridice și ofertelor. Reamintim, că în perioada anilor 2010-2015, Republica Moldova este intr-un continuu proces de pregătire a economiei țării față de un regim liberalizat cu UE, care prevede reformarea a 13 domenii: infrastructura calității, administrarea vamală, proprietatea intelectuală, măsuri sanitare și fitosanitare, achiziții publice, etc.

Potrivit Ministerului Economiei, negocierile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE (Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)) au început în martie 2012. Ultima rundă de negocieri a fost în perioada 11-14 martie 2013, la Bruxelles. DCFTA va asigura integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP plus), care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – DCFTA va fi un Acord multilateral, încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.  Conform studiului efectuat de către Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE va impulsiona exporturile moldovenești cu 16% iar PIB-ul țării va spori cu 5,6%.