Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-16/pldm-opteaza-pentru-crearea-unui-guvern-dedicat-viitorului-european-al-rm-29817.html
Data: May 16, 2013 (23:08)

PLDM optează pentru crearea unui guvern dedicat viitorului european al RM

Partidul Liberal Democrat din Moldova optează pentru crearea unei coaliții pro-europene de guvernare și a demarat în acest sens negocierile cu Partidul Democrat, grupul de reformatori al Partidului Liberal şi deputaţii neafiliaţi. Declaraţia a fost făcută astăzi, 16 mai, de vicepreședintele PLDM, Liliana Palihovici, în cadrul unui briefing de presă.

Vicepreședinta PLDM a menționat că misiunea partidului este integrarea europeană, deoarece mișcarea spre Europa înseamnă și mișcarea spre un viitor mai bun: comerț liber, mai multe investiții și locuri de muncă, salarii mai bune, călătorii fără vize, o mai bună calitate a produselor și serviciilor, securitate alimentară sporită, mai multe drepturi și supremația legii.

În același timp, PLDM consideră că viitoarea coaliție pro-europeană trebuie formată cât mai curând posibil, or Moldova are nevoie de stabilitate politică, ceea ce înseamnă o coaliție de guvernare stabilă. Țara are nevoie de un guvern și un Prim-ministru, care să aibă toate instrumentele și puterea necesară pentru a asigura o viteză mai mare a  reformelor.

Pe de altă parte, PLDM insistă asupra caracterului transparent al negocierilor pentru ca oamenii să cunoască cum decurge acest proces, a menționat Liliana Palihovici.

În contextul angajamentului de a asigura maximă transparență negocierilor, PLDM a făcut public proiectul de acord pentru viitoarea coaliție.

„Oamenii trebuie să cunoască faptul că înțelegeri secrete nu vor mai exista. Nu există partajare de putere și funcții, există doar responsabilitate pentru domenii de activitate. Ideea principală este angajamentul pentru viitorul țării, pentru a crea locuri de muncă, a combate corupția și a răspunde celor mai importante necesități ale cetățenilor”, a punctat vicepreședinta PLDM.

Liliana Palihovici și-a exprimat speranța că, în termenul stabilit de Constituție, Parlamentului îi va fi prezentat noul guvern, unul dedicat viitorului european al țării.

„Dacă celelalte formațiuni împărtășesc aceleași angajamente, ele ni se vor alătura și vom conveni rapid la acordul pentru formarea viitoarei coaliții, având la bază imperativele menționate: integrare europeană, depășirea urgentă a crizei și transparență, ceea ce asigură bunăstarea fiecărui cetățean”, a menționat Palihovici.

PROIECT ACORD POLITIC privind constituirea şi funcţionarea în Republica Moldova a Coaliţiei Pro-Europene de Guvernare