Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-16/mihai-ghimpu-a-avut-o-intrevedere-cu-william-h-moser-ambasadorul-sua-in-republica-moldova-29821.html
Data: May 16, 2013 (23:42)

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu William H. Moser, Ambasadorul SUA în Republica Moldova

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a avut o întrevedere astăzi, 16 mai 2013, cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dl William H. Moser.

În cadrul întrevederii au fost abordate mai multe subiecte legate de situaţia politică din Republica Moldova, printre care: acţiunile din Parlament din “vinerea neagră”,  ultimele noutăţi şi evenimente politice, precum şi acţiunile Partidului Liberal de condamnare a încălcărilor Constituţiei de către PLDM și PCRM.

Mihai Ghimpu a accentuat că Partidul Liberal condamnă modificările adoptate la Codul Electoral de către PLDM și PCRM pe 3 mai 2013, prin care a fost limitat dreptul la vot al studenţilor şi al celor aflați la muncă peste hotare.

Cu această ocazie, Mihai Ghimpu l-a informat pe Dl Ambasador despre sesizarea depusă de Partidul Liberal la Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legii nr.110 prin care au fost stabilite competentele prim-ministrului interimar şi legii nr. 107  prin care au fost precizate atribuţiile Guvernului în exercitiu (demis prin moţiunea de cenzură), care au fost promulgate de Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

“În sesizarea depusă la Curtea Constituţională  noi am precizat că prin adoptarea, la 3 mai 2013 a legilor menționate, Parlamentul a încălcat prevederile articolelor 98 și 103 din Constituția Republicii Moldova”, a mai spus Preşedintele Mihai Ghimpu.

William H. Moser a precizat că structurile europene sunt îngrijorate de situaţia politică a Republicii Moldova şi legile sunt votate mult prea repede decât ar fi normal.

În replică, Preşedintele PL a precizat: “Curtea Constituţională nu este politizată, ba dimpotrivă,  Curtea Constituţională este una profesionistă care îşi desfăşoara activitatea şi ia decizii doar în baza Constituţiei. Daca nu era Curtea Constituţională corectă, eram „înghiţiţi” de totalitarism. În situația creată, doar Curtea mai poate salva cursul european şi democraţia în Republica Moldova”.

Mihai Ghimpu a mai reiterat că motivul real pentru care PCRM şi PLDM au votat împreună, sunt alegerile anticipate.

“Nimeni nu mă va opri nici pe mine, nici întregul partid, în lupta pentru libertatea poporului. Eu îmi iubesc poporul şi e timpul să punem capăt acestei umiliri. Astăzi se împlinesc 201 ani de ocupatie rusă. Vom lupta până la capăt pentru libertate, căci pentru ea s-au jertfit generaţii întregi, inclusiv familia mea”,  a mai spus Președintele Ghimpu.

Preşedintele PL i-a mulţumit Excelenţei Sale, D-lui William R. Moser pentru sprijinul pe care SUA îl oferă Republicii Moldova şi l-a asigurat că Partidul Liberal va continua vectorul European şi va lupta pentru schimbarea până la capăt, informează Departamentul Imagine şi Comunicare al PL.