Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.05.2013

Titus Corlăţean a salutat reacţia guvernului de la Chişinău în cazul materialelor anti-româneşti

Titus Corlăţean a salutat reacţia guvernului de la Chişinău în cazul materialelor anti-româneşti

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a transmis un mesaj de condamnare fermă a materialelor anti-româneşti vehiculate la Chişinău în această perioadă şi a salutat reacţia guvernului şi a altor autorităţi din Republica Moldova, care au decis scoaterea acestor materiale, investigarea evenimentelor şi declanşarea urmăririi penale împotriva iniţiatorilor, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Ministerul Afacerilor Externe.

"Pornind de la intenţiile anunţate public, anterior, de către unii dintre organizatorii seriei de evenimente dedicate sărbătoririi zilei de 9 mai ca zi a victoriei în cel de-al doilea război mondial, Ambasada României la Chişinău a semnalat în prealabil autorităţilor competente ale Republicii Moldova riscul vehiculării de mesaje extremiste, în disonanţă atât cu contextul istoric, cât şi cu cadrul festiv al manifestărilor. Urmare acestor demersuri, au fost înlăturate imagistica şi lozincile anti-româneşti din materialele menţionate şi care fuseseră difuzate la evenimentele din 28 şi 30 aprilie 2013", a precizat MAE.

Ministrul Corlăţean a avut, joi, convorbiri telefonice cu primul ministru interimar, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi cu ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. De asemenea, a discutat cu primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

"Titus Corlăţean a mulţumit instituţiilor publice ale Republicii Moldova pentru măsurile decise şi a exprimat regretul că, în pofida acestora, organizatorii au ales să ignore legislaţia internă aplicabilă şi să se menţină într-un discurs aflat în completă disonanţă cu sentimentele, aşteptările şi preocupările societăţii din Republica Moldova. Înalţii oficiali ai Republicii Moldova au oferit asigurări pentru aplicarea riguroasă a legii. Totodată, ministrul Afacerilor Externe a reamintit că la 9 mai se aniversează Ziua Europei, proiect născut din dorinţa de a reface unitatea continentului european după tragediile conflagraţiilor globale din secolul XX. Evocarea celui de-al doilea război mondial ar trebui să fie o ocazie de a întări şi mai mult valorile europene fundamentale: toleranţa şi respectul drepturilor tuturor cetăţenilor", a precizat MAE.

Situaţia a fost tensionată la Chişinău, în ajunul zilei de 9 mai, Ziua Europei, din cauza viziunilor diferite asupra manifestaţiilor care urmau să se desfăşoare.

După ce o bancă comercială şi Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău au anunţat că în această zi va fi organizat un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului, la care vor participa doi interpreţi ruşi, mai multe organizaţii neguvernamentale, majoritatea unioniste, au protestat, cerând anularea manifestaţiilor. Acestea l-au criticat şi pe primarul liberal Dorin Chirtoacă pentru că a autorizat evenimentul.

Pe de altă parte, o organizaţie rusofilă - Liga Tineretului Rus - a lipit afişe în centrul Chişinăului cu mesaje anti-româneşti, precum 'Moarte canibalilor români!'.

Joi, la Chişinău, a avut loc o manifestaţie dedicată împlinirii a 68 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, cu participarea reprezentanţilor conducerii ţării. Pe de altă parte, opoziţia comunistă a organizat un marş prin centrul Chişinăului, dedicate Zilei victoriei. Aceştia au afişat drapele roşii cu secera şi ciocanul şi alte simboluri sovietice, chiar dacă acestea au fost interzise.

Tot joi este organizat şi un concert, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la care vor participa şi doi cunoscuţi interpreţi ruşi, iar câteva zeci de persoane, membri ai Acţiunii 2012, asociaţie formată din mai multe organizaţii unioniste, protestează împotriva acestui eveniment, organizat de Ambasada Rusiei, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus