Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.05.2013

Vizita la Chişinău a ministrului delegat pentru energie al României a fost amânată cu aproximativ două săptămâni

Vizita la Chişinău a ministrului delegat pentru energie al României a fost amânată cu aproximativ două săptămâni

Vizita la Chişinău a ministrului delegat pentru energie al României, Constantin Niţă, a fost amânată cu aproximativ două săptămâni. Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a Ministerului Economiei şi Comerţului de la Chişinău au declarat marţi pentru Agerpres că vizita a fost amânată cu aproximativ două săptămâni din cauza sărbătorilor pascale şi celor dedicate zilei de 9 mai. Cel mai probabil, aceasta va avea loc la 23-24 mai.

Vizita fusese anunţată săptămâna trecută de premierul interimar de la Chişinău Iurie Leancă pentru zilele de 7 şi 8 mai. În cadrul acesteia urma să se discute implementarea proiectelor energetice cu Republica Moldova.

România şi Republica Moldova discută în prezent în privinţa gazoductului Iaşi - Ungheni, precum şi a proiectelor din domeniul energetic care vizează liniile de interconexiune electrică Iaşi - Ungheni- Străşeni, instalarea convertoarelor back-to-back pe liniile Bălţi-Suceava şi Vulcăneşti-Isaccea.

Iurie Leancă a anunţat că ambele părţi au lansat deja procedurile de licitaţie a lucrărilor pe porţiunile României şi Republicii Moldova. Conform estimărilor, lucrările pe porţiunea Republicii Moldova ar putea fi lansate în luna august, după finalizarea procedurilor de achiziţii.

Urmează ca, în perioada imediat următoare, să se treacă la etapa a doua care vizează obţinerea finanţării pentru studiul de fezabilitate, proiectare şi construcţie a unei Staţii de Comprimare, precum şi a gazoductului Ungheni - Chişinău, care va oferi posibilitatea de a majora numărul de consumatori.

În timpul unei vizite a premierului Victor Ponta la Chişinău, la 17 iulie 2012, a fost semnată o declaraţie comună privind cooperarea bilaterală în domeniul securităţii energetice, care includea realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi a liniilor electrice de înaltă tensiune Suceava-Bălţi şi Iaşi-Ungheni. Autorităţile de la Bucureşti şi Chişinău şi-au propus ca interconectarea de gaz Iaşi-Ungheni să devină funcţională până la sfârşitul acestui an.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus