Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-08/victor-ponta-sustzin-cele-trei-familii-politice-proeuropene-29732.html
Data: May 8, 2013 (00:42)

Victor Ponta: Susţin cele trei familii politice proeuropene

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că susţine coaliţia de trei partide care formează familia politică proeuropeană din Republica Moldova, astfel încât, la Summitul de la Vilnius, să existe un rezultat pozitiv pentru această ţară din partea Uniunii Europene.

"Poziţia oficială a mea ca om politic şi ca prim-ministru este de a sprijini o coaliţie, aşa cum a existat şi până acum între Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal din Moldova şi Partidul Democrat cele trei familii politice şi proeuropene cu care partidele noastre de altfel au şi relaţii politice. Şi coaliţia care a existat până la demiterea guvernului eu sper şi îmi doresc foarte mult să rămână unită, să susţină un guvern care să asigure un rezultat pozitiv pentru Moldova la Summitul de la Vilnius. E foarte important pentru România ce se întâmplă în Moldova, nu e un simplu vecin'', a spus acesta.

Potrivit premierului, în regiune şi în Europa, România nu este o insulă într-un ocean.

"Pe de o parte, suntem un Guvern care nu ne încadrăm în cele două mişcări principale din Europa - una doar austeritate, cealaltă doar creştere. Ce-am reuşit în acest an - să îndeplinim toate ţintele de disciplină bugetară - cred că suntem singura ţară care ne-am îndeplinit absolut toate ţintele. Pe de altă parte, suntem singura ţară care a mărit pensii şi salarii în această perioadă. Cum reuşim să ţinem această combinaţie în continuare... De aceea am zis că ştiu ce mă aşteaptă", a arătat premierul într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USL.

Şeful Executivului a subliniat că se gândeşte la comunităţile de români, care sunt extrem de importante.

"M-am bucurat foarte tare în ziua de Paşte că am văzut că laburiştii au câştigat alegerile locale în Marea Britanie, dar, când am văzut că pe locul doi este un partid cu un discurs extrem de violent împotriva românilor, m-am îngrijorat foarte tare. Şi la fel mă uit în Italia - un prim-ministru social-democrat, într-o alianţă cu stânga - dreapta, unde deciziile care se vor lua vor privi şi viaţa celor peste un milion de români care trăiesc acolo. Mă uit cu foarte mare îngrijorare şi cu foarte mare interes, şi fiind prim-ministru nu pot să mă apuc să-mi dau cu părerea pe blog, ca alţii care n-au altceva de făcut, dar eu chiar mă ocup şi fac tot ce pot şi ţine de Guvernul României, pentru a sprijini o soluţie în Republica Moldova, o soluţie proeuropeană, pentru că eu cred că pentru România este esenţial ceea ce se întâmpla mai departe în R. Moldova, capacitatea forţelor pro-europene de a avea un guvern, de a avea un rezultat bun la Summitul de la Vilnius, adică un mesaj bun din partea Uniunii Europene.. (...) Repet, eu am şi treabă nu pot să stau să-mi dau cu părerea pe blog. Şi tot ceea ce ţine de mine, de preşedintele ţării, ce ţine de structurile guvernamentale sau parlamentare, facem", a subliniat premierul Ponta.

El a arătat că duminica viitoare vor avea loc alegeri în Bulgaria, de care este interesat.

"Sigur că mă interesează să fie un guvern stabil cu care să putem conlucra. Când vorbesc de România ca exportator de energie, mă refer la o bună conlucrare cu vecinii, ca să avem unde să exportăm, că avem energie. Într-un asemenea context, faptul că România este confirmată în previziunile Comisiei Europene ca una dintre puţinele ţări care va avea o creştere economică de peste 1 la sută, în acelaşi timp păstrând adică nemărind cota unică, nemărind CAS-urile, ci dimpotrivă având ca obiectiv scăderea lor, nemărind TVA, ci având ca obiectiv acel proiect pilot cu TVA la produsele de panificaţie, mărind pensii, salarii, da pot să spun că a fost un an foarte bun. Am realizat nişte lucruri pe care alţii din Europa nu le-au realizat. Anul trecut am avut şi criză politică şi campanii electorale", a mai afirmat Victor Ponta. AGERPRES