Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-05-08/marian-lupu-il-indeamna-pe-preshedintele-nicolae-timofti-sa-nu-se-grabeasca-cu-promulgarea-pachetulu-29733.html
Data: May 8, 2013 (00:56)

Marian Lupu îl îndeamnă pe preşedintele Nicolae Timofti să nu se grăbească cu promulgarea pachetului de legi votat de PLDM şi PCRM

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a adresat o scrisoare oficială șefului statului, Nicolae Timofti, prin care îl îndeamnă să nu se lase  antrenat în acțiunile antidemocratice declanșate de PLDM și PCRM, care, prin deciziile adoptate vineri, doresc să-și subordoneze politic instituțiile statului și să declanşeze alegeri anticipate, informează
Serviciul de presă al PDM.

Liderul PDM face apel la rolul pe care președintele țării trebuie să-l aibă în asigurarea echilibrului pe scena politică, pentru a interveni în stoparea unor acțiuni cu un profund caracter antidemocratic și antieuropean,  exprimându-și speranța că Nicolae Timofti va adopta o poziție echilibrată și să nu va deveni părtaș la izolarea internațională a țării noastre, prin promulgarea unor acte calificate deja de partenerii noștri internaționali ca fiind antidemocratice.

Totodată, Marian Lupu menționează în adresarea sa către președintele țării că o soluție pentru stoparea acestor grave derapaje de la parcursul democratic și european al țării noastre, dar și pentru stoparea crizei politice în care se află țară, ar putea fi votarea noului Guvern. În acest context, liderul PDM a optat pentru desemnarea cât mai rapidă a unui candidat pentru funcția de prim-ministru, reiterând disponibilitatea Partidului Democrat, imediat după acesta, să participe la negocieri pentru formarea unei noi majorități parlamentare și formarea noului Guvern.

 

În scrisoarea adresată de Marian Lupu către Nicolae Timofti se menționează:

 

Stimate domnule Președinte,

 

Vă scriu în calitatea pe care o aveți, de președinte al Republicii Moldova, dar vă scriu și cu gândul la angajamentele pe care împreună ni le-am asumat atunci când Partidul Democrat v-a dat votul și încrederea sa pentru a ocupa această funcție de maximă responsabilitate.

Atunci, Partidul Democrat v-a votat în speranța că veți fi un factor de echilibru, vă veți păstra neutralitatea și veți fi garantul respectării legii și, nu în ultimul rând, garantul respectării Constituției. Ne-am pus toată încrederea în Dvs., că nu veți accepta ca în Republica Moldova să aibă loc derapaje în ceea ce privește democrația și parcursul nostru european.

Astăzi, suntem în situația în care să ne adresăm Dvs. pentru a interveni în stoparea unor acțiuni cu un profund caracter antidemocratic și antieuropean.

Vineri, 3 mai, în Parlamentul Republicii Moldova au fost adoptate mai multe decizii, care atât prin modul în care au fost adoptate, dar și prin caracterul lor, sunt total antidemocratice și sunt împotriva oricăror norme europene.

        Este vorba de:

§  Legea cu privire la Curtea Constituțională prin care, contrar Constituției și tuturor standardelor europene, este prevăzută ridicarea mandatelor judecătorilor Înaltei Curți de către Parlament, sunt impuse termene reduse de examinare a sesizărilor, și anulat dreptul Curții de a suspenda acțiunea actelor contestate. Prin această lege Parlamentul încalcă caracterul independent al Curții, și inamovibilitatea judecătorilor, consfințite expres de prevederile Constituției;

§  Legea cu privire la Guvern prin care au fost acordate, ilegal și contrar prevederilor Constituționale, competențe suplimentare Primului-ministru interimar și Guvernului aflat în demisie;

§  Legea cu privire la Centrul Național Anticorupție, prin care, fără a ține seama de expertizele internaționale și fără participarea societății civile, care au avut inițial un rol deosebit, se subordonează CNA-ul Guvernului și se exclude inamovibilitatea conducerii acestuia, astfel fiind exclusă independența instituției, atât de necesară pentru lupta împotriva corupției în rândul demnitarilor;

§  Modificări la Codul Electoral, prin care, sunt majorate pragul de reprezentare (electoral) pentru partide și blocuri electorale, pentru accederea în Parlament. Astfel de modificări, în mod obligatoriu, se fac prin consultări cu societatea civilă, partidele extraparlamentare și experții internaționali, în mod special cu Comisia de la Veneția;

Aprecieri în ceea ce privește încălcarea normelor democratice și europene prin adoptarea deciziilor de mai sus, au fost deja transmise oficial de către mai mulți dintre partenerii externi ai țării noastre, inclusiv lideri ai Uniunii Europene, Consiliului Europei și ai Comisiei de la Veneția.

Având în vedere cele de mai sus, vă adresez rugămintea de a reflecta serios asupra caracterului acestor decizii și de a nu vă lăsa antrenați în acțiunile antidemocratice declanșate de PLDM și PCRM, care doresc în acest fel, primul să-și subordoneze politic instituțiile statului, al doilea să declanșeze alegerile anticipate.

Va rugăm, de asemenea, să analizați și impactul pentru viitorul țării al deciziilor adoptate vineri de Parlamentul Republicii Moldova. Suntem siguri că Dvs. nu doriți să fiți părtaș la izolarea internațională a țării noastre, prin promulgarea unor acte calificate deja de partenerii noștri internaționali ca fiind antidemocratice.

În discuțiile pe care le-am avut cu înalții oficiali europeni, aceștia şi-au exprimat profunda îngrijorare față de modul în care s-au adoptat proiectele respective, dar și-au exprimat îngrijorarea și față de caracterul lor antidemocratic și antieuropean. Știu că domniile lor v-au transmis și Dumneavoastră aceste îngrijorări și sunt convins că veți trata cu toată atenția preocupările partenerilor noștri externi, dar și îngrijorările pe care ni le-au transmis în ceea ce privește viitorul relației țării noastre cu Uniunea Europeana.

Luând în considerare argumentele de mai sus, vă adresez solicitarea de a nu promulga documentele respective până ce nu avem opinii și expertize suplimentare privind constituționalitatea acestora.

Credem că acest lucru este absolut necesar, pentru a nu permite ca și instituția prezidențială să fie implicată în acțiunea antidemocratică declanșată de PLDM împreună cu PCRM.

Facem apel la rolul pe care Președintele statului trebuie să-l aibă în asigurarea echilibrului pe scena politică, la pregătirea și experiența Dvs. de jurist, la faptul că înțelegeți că imaginea Președinției ar fi grav compromisă în cazul în care se va lăsa antrenata în acest atac la independența unor instituții fundamentale ale statului.

De asemenea, ca o soluție pentru stoparea acestor grave derapaje de la parcursul democratic și european al țării noastre, dar și pentru stoparea crizei politice în care se află țara, vă adresăm, din nou, solicitarea de a desemna cât mai rapid un candidat pentru funcția de prim-ministru. Imediat ce acesta va fi desemnat, PDM este gata să participe la negocieri pentru formarea unei noi majorități parlamentare și formarea noului Guvern.

Considerăm că Președintele ţării nu trebuie să accepte să participe la decizia anunțată oficial de PLDM si PCRM privind declanșarea alegerilor anticipate. În opinia noastră, trebuie mai întâi încercate toate posibilitățile pentru a evita alegerile anticipate, care ar arunca țara în haos și ar compromite definitiv parcursul european al Moldovei.

Vă asiguram, stimate dle Președinte, de înalta noastră considerație și profundul nostru respect.

 

 Marian Lupu,

Președintele Partidului Democrat din Moldova