Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
02.05.2013

Întreprinderea de Stat "Registru" este obligată să achite companiei „Intercomsoft LTD" despăgubiri în valoare de 7,8 de milioane de dolari

Întreprinderea de Stat

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a avut astăzi o şedinţă de lucru cu ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa şi cel al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip. Subiectul central al şedinţei l-a constituit situaţia creată la Întreprinderea de Stat "Registru" în urma deciziei Curţii Supreme de Justiţie, prin care a fost păstrată în vigoare hotărîrea Curţii de Apel Chişinău care a obligat ÎS „Registru” să achite companiei „Intercomsoft LTD”  despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip a făcut o trecere în revistă a evenimentelor ce vizează litigiul în cauză, menţionînd că acesta a început încă în anul 1996 şi a decurs în mai multe etape, inclusiv prin instanţele internaţionale. Cei prezenţi au discutat despre posibilele riscuri asupra procesului de documentare a populaţiei în cazul executării deciziei judecătoreşti.

Prim-ministrul interimar a opinat că situaţia creată conturează mai multe probleme, inclusiv una de sistem.
“Este inadmisibil ca una din cele mai importante funcţii ale statului cum este documentarea populaţiei să fie expusă riscului, din cauza problemelor cu care se confruntă o întreprindere de stat. Acum, însă, trebuie să luăm măsuri de urgenţă pentru a identifica o soluţie şi a nu admite perturbarea procesului de perfectare şi eliberare a actelor de identitate cetăţenilor ţării noastre”, a menţionat Iurie Leancă.

Premierul interimar s-a arătat nemulţumit de modul în care litigiul în cauză a fost gestionat pînă la momentul de faţă, precizînd că anume în scopul monitorizării riguroase a problemei date, prin Dispoziţia Prim-ministrului din 10 ianuarie 2012, a fost instituit un grup de lucru, format din reprezentanţi ai  mai multor ministere.

Iurie Leancă a punctat o serie de indicaţii pentru soluţionarea problemei. În acest sens, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor va întreprinde acţiunile necesare în vederea asigurării în continuare a activităţii eficiente a ÎS „Registru”.
Ministerul Justiţiei va efectua o analiză detaliată a situaţiei prin prisma respectării procedurii de examinare a litigiului în instanţă şi va sesiza CSM dacă se vor constata abateri de la norma imperativă.

Ministerul Finanţelor a primit indicaţia de a efectua auditul financiar al ÎS “Registru” şi a-i acorda asistenţă în materie de perfectare a documentelor financiare, după necesitate.

Prim-ministrul interimar a atras atenţia asupra respectării cu stricteţe de către toate autorităţile statului a obligaţiunii de a informa din timp Ministerul Justiţiei despre orice acţiune procesuală care se întîmplă în cazul litigiilor care au o importanţă deosebită pentru stat.

Iurie Leancă a cerut să fie informat permanent asupra evoluţiei evenimentelor pe acest caz, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus