Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.04.2013

Lafarge atinge cel mai inalt nivel al performanţelor de mediu cu un nou filtru de ultimă generaţie în valoare de 6 mln euro la uzina Rezina

Lafarge atinge cel mai inalt nivel al performanţelor de mediu cu un nou filtru de ultimă generaţie în valoare de 6 mln euro la uzina Rezina

                                                                     
La 30 aprilie Lafarge a anunţat oficial punerea în funcţiune a unui nou filtru de ultimă generaţie în uzina sa de la Rezina.  Această investiţie constituie un pas major în strategia Lafarge de a face ca uzina de ciment Rezina să devina una din cele mai eficiente din punct de vedere industrial si de mediu, aducând-o la cel mai înalt nivel al performanţelor de mediu în Europa.

Protecţia mediului şi conservarea resurselor naturale reprezintă componente cheie ale angajamentului Lafarge pentru dezvoltarea durabilă. În linie cu acest angajament compania implementează în permanenă proiecte de modernizare şi ajustare tehnologică a instalaţiilor sale industriale din Rezina cu scopul îmbunătăţirii performanţelor de mediu. Spre exemplu, în 2012 compania a investit peste 500 000 de euro în câteva proiecte: instalarea unui nou sistem de desprăfuire la silozurile de ciment; instalarea unui analizor de gaze la coşul principal; crearea spaţiilor verzi în uzină şi în jurul ei.   
       
În aprilie 2013, Lafarge a demarat cel mai mare şi cel mai important proiect de mediu – punerea în funcţiune a unui nou sistem de filtrare. Scopul acestui proiect a fost înlocuirea electro-filtrelor existente cu un filtru cu saci pentru a reduce semnificativ emisiile de parf la coşul principal şi pentru a atinge astfel unul din nivelurile superioare din Europa din acest punct de vedere. 

Noul filtru cuptor, în valoare de 6,6 milioane de euro şi clasificat în topul primelor 5 filtre similare din Europa din punct de vedere al capacităţii, a fost instalat prin efortul a 200 de persoane, reprezentând 10 nationalităţi diferite, în 2 milioane de ore lucrate între septembrie 2012 şi aprilie 2013. Pentru lucrările de asamblare au fost utilizate echipamente din 6 ţări: Danemarca, Grecia, România, SUA, Germania şi India. Proiectul în cauză a reprezentat în sine un exemplu de lucru eficient îin echipă între specialişti din Moldova, România, Austria, Franţa şi Danemarca. Iar cea mai importantă realizare este faptul, că proiectul a fost finalizat cu “0” incidente datorită unui management eficient al riscurilor şi respectării procedurilor de securitate de către toate echipele implicate.

Rezultatele funcţionării noului filtru sunt deja vizibile – emisiile de praf la coşul principal au fost reduse de 10 ori. Astfel, noul sistem de filtrare constituie o îmbunătăţire vizibilă pe partea de mediu atât pentru uzină, cât şi pentru comunităţile învecinate.

“Această investiţie, care reprezintă aproximativ venitul uzinei pentru doi ani, este încă un pas întreprins de Lafarge pentru a demonstra, că  putem combina performanţa industrială superioară cu grija pentru mediul ambiant. Ambiţia noastră pentru uzina de ciment din Rezina este de a atinge cele mai înalte standarde industriale şi de mediu, punând în aplicare cele mai bune practici recunoscute la nivel internaţional. Iar programul nostru de valorizare a combustibililor alternativi şi a deşeurilor va juca un rol-cheie îin această ambiţie în viitorii ani.” – a menţionat Louis de Sambucy,  Director General al Lafarge Moldova.

Lafarge este prezentă în Moldova din momentul achizitionarii uzinei de ciment Rezina in 1999. De atunci ea a investit aproape 50 milioane de euro pentru modernizarea uzinei. În prezent Lafarge are 283 de angajaţi în uzina Rezina şi în Centrul de testare a betoanelor în Chişinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus