Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-30/anre-moldelectrica-a-admis-in-perioada-20082009-cheltuieli-nejustificate-de-circa-156-de-milioane-de-29678.html
Data: Apr 30, 2013 (20:37)

ANRE: Moldelectrica a admis în perioada 2008-2009 cheltuieli nejustificate de circa 156 de milioane de lei

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat joi, 30 aprilie, în ședință publică, Raportul privind controlul asupra activității economico-financiare reglementate a ÎS ”Moldelectrica” din perioada 2008-2011. Controlul a arătat că întreprinderea a efectuat achiziţii de bunuri şi servicii, nerespectând cadrul legal, în special principiul eficienţei maxime la costuri minime, iar prin aceasta au fost suportate cheltuieli ineficiente și nejustificate în valoare totală de circa 156,2 milioane de lei.

Analiza contractelor de achiziţii a arătat că întreprinderea, evitând cu bună ştiinţă posibilitatea procurării de bunuri şi servicii direct de la producători sau de la reprezentanţii oficiali ai acestora în Republica Moldova, a acceptat procurări printr-un șir de intermediari, adaosurile cărora au majorat considerabil costurile de achiziţie. Majoritatea acestor agenţi economici erau interdependenţi unii de alţii, aveau angajaţi şi factori de decizie comuni, aceleaşi adrese de oficii şi depozite, au efectuat livrări şi procurări unul altuia, au participat în comun la aceleaşi licitaţii şi concursuri de achiziţii etc.

Un exemplu elocvent în acest sens este faptul că, în lipsa unui studiu de fezabilitate, a proiectului și mijloacelor financiare aprobate în acest sens s-a decis înlocuirea echipamentului SE Vulcăneşti 400 kV. Din 8,9 milioane de lei, achitate pentru livrarea de bunuri, 3,7 milioane de lei (41,6%) a fost costul de livrare al intermediarului din România şi 5,2 milioane de lei (58,4%) - adaosul aplicat de către al doilea intermediar din Republica Moldova. În pofida faptului că utilajul a fost procurat de către ÎS„Moldelectrica” în anul 2008, cu termenul de garanţie de 12 luni de la momentul livrării, lucrările de montare a acestuia au fost contractate numai la finele anului 2012 sau după 4 ani, costul acestor lucrări fiind de 6,5 milioane de lei sau 73% din costul total al utilajului procurat. Cheltuieli inutile şi ineficiente de 12,4 milioane de lei au fost constatate și la realizarea lucrărilor de construcţie-montaj a LEA-110kV pentru alimentarea cu energie electrică a Portului Internaţional Liber „Giurgiuleşti”.  Contrar destinaţiei au fost utilizate alte 3,4 milioane de lei pentru procurarea unui depozit în zona economică liberă, deși în anul 2009 acest obiect a fost estimat de organul cadastral la valoarea de 390,3 mii de lei. 

Și la capitolul investiții au fost admise nereguli, or întreprinderea în loc să reutileze unele spații existente a optat pentru construcția unor spații noi (54 de căsuțe pentru instalarea panourilor de evidență a energiei electrice), cheltuielile pentru construcția unui metru pătrat ridicându-se în unele cazuri până la 15 mii de lei, iar costul total – la 18 milioane de lei.

Nici în cadrul Proiectului Energetic II, ÎS „Moldelectrica” nu a asigurat condiţii de eficienţă maximă la cheltuieli minime. Dintre bunurile procurate, cu valoare totală de 455 de milioane de lei, au fost utilizate doar 55,2%, restul fiind în curs de execuție sau stocate la depozite, parțial în condiții neadecvate. Menționăm că în 2011 experții Băncii Mondiale au evaluat drept ”moderat nesatisfăcător” modul de implementare al proiectului de către ÎS ”Moldelectrica”.

În anul 2010, valoarea activelor ÎS ”Moldelectrica” a fost reevaluată de la 780 de milioane de lei la 2,2 miliarde de lei, iar termenul de exploatare a fost redus simțitor, ceea ce a condus la o creştere esențială a uzurii mijloacelor fixe. Astfel, calculele întreprinderii au arătat o creștere a uzurii de la 64 la 276 de milioane de lei, însă ANRE, la momentul ajustării tarifului pentru transportul energiei electrice, în baza unei suspiciuni rezonabile privind majorarea artificială a componentei respective, a acceptat un nivel al uzurii de doar 109,7 milioane de lei.

De notat că reprezentanții ÎS ”Moldelectrica” nu au fost prezenți la ședința publică a ANRE, rezumându-se doar la expedierea unei scrisori prin care și-au exprimat dezacordul cu unele constatări din actul de control al ANRE.

Hotărârea ANRE și actul de control vor fi expediate pentru informare Parlamentului, Guvernului și Curții de Conturi, precum și Ministerului Afacerilor Interne – pentru examinare după competență.